SOC, “Security Operations Center” kelimesinin kısaltması ve Türkçe’de “Güvenlik İşletme Merkezi” olarak adlandırılır. SOC için kısaca bir organizasyonun bilgi güvenliği stratejisi ve yönetimi için kritik öneme sahip bir bileşen diyebiliriz. SOC’ler çeşitli kaynaklardan gelen verileri toplayarak, işleme koyar ve analiz eder. Bu sayede organizasyonun güvenliğini sağlamak için sürekli olarak izleme yaparlar. SOC’ler genellikle siber saldırıları tespit etmek, hızlı yanıt vermek, istenmeyen yanıtı önlemek veya azaltmak için önleyici tedbirler almak gibi görevler üstlenirler.
Bir SOC genellikle bir dizi teknoloji ve araç kullanarak verileri izler ve analiz eder. Bu araçlar arasında güvenlik bilgi ve olay yönetimi sistemleri, siber tehdit istihbaratı, güvenlik bilgi ve olay yönetimi sistemleri, endüstriyel kontrol sistemleri, ağ izleme ve loglama sistemleri, saldırı tespit sistemleri ve daha birçok araç bulunur.
Siber Güvenlik Şirketleri Benim İçin SOC Konusunda Hangi Hizmetleri Sunabilir?
Siber güvenlik şirketleri, müşterilerine SOC konusunda farklı hizmetler sunabilirler. Bunlar şunları içerebilir:
- SOC Tasarımı ve Kurulumu: Siber güvenlik şirketleri; müşterilerinin ihtiyaçlarına özel bir SOC tasarlayıp kurarak siber güvenliği artırmak için gerekli olan insan, süreç ve teknoloji bileşenlerini bir araya getirebilirler.
- SOC İşletimi: Müşterilerin kendi SOC’larını işletmek yerine, bir siber güvenlik şirketi ile birlikte çalışarak SOC işletim hizmetlerinden yararlanmaları mümkün. Bu hizmet, siber güvenlik uzmanları tarafından müşterilerin sistemlerinin ve ağlarının sürekli olarak izlenmesi, siber saldırıların tespit edilmesi ve yanıt verilmesi işlemlerini içerir.
- Siber Tehdit İstihbaratı: Şirketler, müşterilerine siber tehditler hakkında güncel bilgiler sunarak, müşterilerinin savunmalarını güçlendirmelerine yardımcı olabilirler. Ayrıca bu hizmet kapsamında yapılan saldırıların tespit edilmesi ve engellenen saldırıların kim tarafından neden ve ne zaman yapıldığının analizine göre güçlendirmeler de bulunur.
- Siber Güvenlik Danışmanlığı: Siber güvenlik şirketleri; müşterilerine siber güvenlik konusunda danışmanlık hizmetleri sunarak, müşterilerinin güvenlik seviyelerini artırmalarına yardımcı olabilirler.
- Siber Güvenlik Eğitimleri: Şirketler, müşterilerine siber güvenlik konusunda eğitimler vererek; müşterilerinin çalışanlarının siber güvenlik konusunda farkındalıklarını artırmalarına ve güvenlik açıklarını azaltmalarına yardımcı olabilirler. Bu sayede çalışanların ihmalinden kaynaklanabilecek siber güvenlik sorunları en aza indirgenir.
Bu hizmetlerin yanı sıra alanında uzman Secromix gibi uzman siber güvenlik firmaları, müşterilerinin ihtiyaçlarına göre özelleştirilmiş çözümler sunarak, müşterilerinin güvenlik seviyelerini artırmalarına yardımcı olabilirler.
SOC Hizmeti Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?
Bir SOC; işletmelerin siber güvenlik risklerini yönetmelerine yardımcı olmak için siber güvenlik uzmanları, analistler ve diğer teknik personeller içermeli. Bu nedenle bir SOC hizmeti seçerken sağlayıcının personelinin yeterliliğine, sertifikasyonlarına ve deneyimlerine dikkat etmeniz önemli. Ayrıca almaydı düşündüğünüz SOC, sistemin sürekli olarak izlenmesi ve tehditlerin tespit edilmesi için 7/24 hizmet sunmalı. Bu saldırıların tespit edilmesi ve hızlı bir şekilde yanıt verilmesi açısından kritik önem taşır.
SOC; siber güvenlikle ilgili verileri toplamak, işlemek ve analiz etmek için gerekli olan bütün teknolojik araçlar ve sistemler ile donatılmalı. Bu nedenle bir SOC hizmeti seçerken, sağlayıcının teknolojik altyapısına ve kullanılan araçlara dikkat etmeniz oldukça önemli. Ayrıca aldığınız hizmet, işletmenizin ihtiyaçlarına göre özelleştirilebilir olmalı. İlerleyen zamanlarda ihtiyaçlarınız değişebilir ya da daha kapsamlı bir hizmete ihtiyaç duyabilirsiniz. Secromix gibi alanında uzman ve bir siber güvenlik şirketinden bu hizmetleri alarak, ileride karşılaşabileceğiniz tüm sorunlara karşı önlem alabilirsiniz.