Değiştirilemez Jetonlar (NFT) nedir?

nft-pazari

Beeple olarak bilinen Mike Winkelmann, ürününü NFT olarak sattı. “Everydays: The First 5,000 Days” adlı JPEG resmi, bir NFT’de ödenen en yüksek fiyat olan 69.4 milyon dolara satıldı. Eser aynı zamanda yaşayan sanatçılar arasında en pahalı üçüncü eser konumuna geldi. Peki bu Değiştirilemez Jetonlar(NFT) nedir ve neden bu kadar pahalıdır?

Değiştirilemez Jetonlar(NFT)

NFT, blockchain ağında şifrelenmiş tek bir tokendir. Bilindiği üzere bitcoin değişken bir madeni paradır ancak NFT’ler değiştirilemez. NFT’nin en önemli özelliği, benzersiz ve tescilli bir varlık olmasıdır. En basit tabirle jetonlar, birbirinin yerine geçemeyecek farklı değerlerde ve özgünlükte üretildiği için normal madeni paralardan farklıdır.

NFT Nasıl Çalışır?

NFT‘ler, Blockchain altyapısını kullanır. Bu teknoloji ile tüm görsel, yazılı ve işitsel çalışmaların dijital ortamda saklanması sağlanabilmektedir. NFT, blockchain teknolojisi kullanılarak oluşturulan varlıkları tanımlamak için kullanılır.

Çoğu NFT, Ethereum blok zincirinin bir parçasıdır. Ethereum, bitcoin ve dogecoin gibi bir para birimidir, ancak blok zinciri NFT’leri de destekler. Bir NFT’yi benzersiz yapan şey, jetona bağlı olmasıdır. NFT’ler, benzersiz bir harf ve sayı dizisini hesaplayan bir algoritma olan kriptografik bir karma işlevi aracılığıyla işlenen meta verilere sahiptir.

NFT’ler, sanat eseri, müzik veya video gibi dijital bir varlık için blok zinciri tarafından oluşturulan bir özgünlük sertifikasıdır. Christie’s müzayedesinde 69,3 milyon dolara satılan dijital sanat eseriyle NFT pazarı büyü bir ilgi görmüş durumda.

Bir NFT satın almak, satın aldığınız varlığa sahip olduğunuz anlamına mı geliyor? Cevap, ne yazık ki, hayır. NFT’yi satın alan kişi, gerçek varlığın sahibi değildir. Jeton sahibi, belirli dijital varlıkla ilişkili benzersiz jetonun sahipliğini gösteren bir kayda ve karma koda sahiptir. İnsanlar isterlerse varlığı indirebilir veya sosyal medyada kullanabilirler, ancak jetona sahip olmayacaklardır.

NFT’ler Nerelerde Kullanılır?

NFT, genellikle koleksiyonlarda ve dijital sahiplik gerektiren alanlarda kullanılır. Kripto, sanat eserlerinde, dijital koleksiyonlarda ve çevrimiçi oyunlardaki dijital öğelerde bulunabilir. NFT’ler sanat eseri, pul, basketbol kartı olabilir.

NFT’ler, dijitalde var olan herhangi bir şey olabilir. Örneğin Twitter’ın kurucusu Jack Dorsey’in ilk tweet’i 2,9 milyon dolara NFT olarak satıldı.

Kings of Leon, son albümlerinin NFT’lerini sattı ve 2 milyon doların üzerinde para kazandı. Geçtiğimiz Şubat ayında NBA Top Shot platformunda yer alan Lebron James maçı NFT kartı 208.000 dolara satılmıştı.

İnsanlar Neden NFT’ye Para Ödüyor?

nft-sanat-eserleri

Yıldızlı Gece gibi sanat eserlerini düşünün. Değerli metaller, şirket hisseleri ve kripto para birimleri gibi bu tür sanat eserlerine de yatırım yapılır, çünkü benzersiz ürünler değerlerini on yıllar hatta yüzyıllar boyunca koruyabilir. Sanat özünde estetik zevkler ve prestij sağlayan bir yatırım aracıdır. Aynı koşullar bunun dijital versiyonu için de geçerlidir.

Burada, “Bir tweet veya fotoğraf gibi dijital bir eser nasıl benzersiz olabilir? Tek bir tıklamayla kopyalanabilir” diye düşünüyor olabilirsiniz. Sonuçta, Yıldızlı Gece’yi tekrar çizemezsiniz, ancak indirebilirsiniz. Bu tür bir dijital ürün için neden milyonlarca dolar ödeyesiniz?

NFT’lerdeki farkın önemli olduğu yer burasıdır. Blockchain teknolojisi, dijital ürünlere nadirlikten değer katan faktördür. Blok zincirinin benzersiz şifreleme özellikleri sayesinde, ürünün gerçek sahipliğini sahiplerine sunar. Başka bir deyişle, satın aldığınız ürün “gerçek bir dijital kopya”dır ve kimse NFT talebinde bulunamaz.

NFT’ler Nasıl Satın Alınır?

  • NFT’lerinizi ve kripto para birimlerinizi saklamanıza izin veren bir dijital cüzdana ihtiyacınız olacak.
  • Ardından, NFT sağlayıcınızın hangi para birimlerini kabul ettiğine bağlı olarak bir miktar kripto para birimi satın almanız gerekir.
  • Kripto para birimleri satın almak için OpenSea, Coinbase, Kraken, PayPal vb. platformları kullanabilirsiniz.
  • Ardından, borsadan seçtiğiniz cüzdanınıza taşıyabilirsiniz.

Popüler NFT Pazar Yerleri

pazar-nft

Cüzdanınızı hazırladıktan sonra tek yapmanız gereken NFT satın almak. Şu anda, en büyük NFT pazar yerleri şunlardır:

  • Rarible – Rarible, sanatçıların ve yaratıcıların NFT yayınlamasına ve satmasına izin veren bir pazar yeridir. Sahiplerin ücretler ve topluluk kuralları gibi özelliklere ağırlık vermelerini sağlar.
  • OpenSea – Başlamak için tek yapmanız gereken OpenSea’nin resmi web sitesinde bir hesap oluşturmak ve NFT koleksiyonlarına göz atmak ve yeni sanatçılar keşfetmek. Bu platform, nadir bulunan dijital öğelerden ve koleksiyonlardan oluşan geniş bir koleksiyon olarak bilinir.

NFT’ler çalınabilir mi?

İnanılmaz derecede zordur ve bunu yapmaya çalışan birinin blok zincirinin nasıl çalıştığına dair karmaşık bilgiye sahip olması gerekir.

Bir blok zinciri, her dijital işlem gerçekleştiğinde bir kayıt saklar, bu nedenle onu çalmaya ve ardından ‘çevirmeye’ çalışmak çok büyük ve zaman alıcı bir girişim olacaktır.

Açıkçası, birilerinin bunu yapmasını bekleyen insanların sayısıda az değil.

NFT’lerinizi Nasıl Güvende Tutabilirsiniz?

NFT’lerin potansiyel değeri göz önüne alındığında, doğal olarak bu dijital varlıkların hacklenmeye karşı siber güvenliğinin sağlanması gereklidir. Genel olarak, NFT’leri satın almak ve sahip olmak, kripto para birimi satın almak ve sahip olmak kadar güvenlidir. Ancak, NFT’lerin arkasındaki teknolojinin güvenli olduğu düşünülse de, yatırımınızın güvenli olduğundan emin olmak için hala yapmanız gereken önlemler. 

Güvenli bir cüzdan seçin

Kripto para birimlerinde olduğu gibi, NFT’ler bir kripto para cüzdanı aracılığıyla saklanır ve kullanılır. Bu nedenle, kullanmaya karar verdiğiniz cüzdan önemlidir çünkü bazı cüzdanlar diğerlerinden daha güvenlidir. 

Güçlü parolalar kullanın . Tek bir şifreyi farklı platformlar için mi kullanıyorsunuz? Kesinlikle bunu yapmamalısınız! Cüzdanınız için uzun, benzersiz, karmaşık bir şifre şarttır.

İki faktörlü kimlik doğrulamayı kullanın. Kripto para cüzdanınızda da iki faktörlü kimlik doğrulama çok önemlidir . Faaliyetleri iki faktörlü kimlik doğrulama ile yaptığınızda NFT’nin çalınma veya yanlışlıkla birine gönderilme olasılığı çok daha az olur.

Cüzdanınızı düzenli olarak yedekleyin . Bir sistem arızası yaşamanız veya bir cihazı kaybetmeniz durumunda verilerinizi kurtarabileceğiniz konusunda içiniz rahat olabilir. Birden fazla yedeklemeye sahip olmak bu gibi durumlarda size çok yardımcı olacaktır.

Yazılımınızı düzenli olarak güncelleyin . Siber saldırılara karşı cihazınızı ve yazılımınızı sürekli güncel tutun.

Güvenli bir internet bağlantısı kullanın . Herkese açık wifi kullanmak, bir siber saldırganın bilgilerinizi çalmasını kolaylaştırır. Herkese açık wifi kullanmanız gerekiyorsa, bağlantınızı güvenceye almak için bir VPN kullanın ve cihazınızın bluetooth bağlantısını kapatın.