Phishing Sitelerin Amacı Nedir ve Nasıl Korunuruz?

Phishing Sitelerin Amacı Nedir ve Nasıl Korunuruz?

Phishing siteleri, sahte veya yanıltıcı web siteleri olarak tanımlanabilir. Bu siteler, kullanıcıların güvenliğini tehlikeye atmak amacıyla onların kişisel bilgileri, şifreleri veya finansal bilgilerini ele geçirmeyi amaçlar. Bu siteler genellikle gerçek bir şirketin veya kuruluşun adını taklit eder ve kullanıcıların kimlik doğrulama bilgilerini istemeyi veya zararlı yazılımlar indirmelerini sağlar.

Phishing Sitelerden Nasıl Korunabilirim?

  • Güvenilir kaynaklardan indirme yapın: E-posta veya diğer iletişim yolları üzerinden gelen linklere dikkatli olun ve sadece güvenilir kaynaklardan indirme işlemlerinizi gerçekleştirin.
  • Doğrulamayı yapın: Kimliği doğrulanmamış bir web sitesinde güvenliğiniz için önemli bilgilerinizi girmemeniz önerilir. Doğrulanmış bir sitenin URL’si “https” ile başlamalıdır.
  • Güncel güvenlik yazılımı kullanın: Bilgisayarınız için güncel bir antivirüs ve güvenlik duvarı kullanın. Ayrıca alanında uzman siber güvenlik şirketleri ile beraber riskleri önlemek için çalışabilirsiniz.
  • Şifrelerinizi güçlendirin: Farklı ve güçlü şifreler kullanın. Ayrıca bunları da sık sık değiştirin.
  • Uyarıları dikkate alın: Bilgisayarınız veya cep telefonunuz, potansiyel bir phishing saldırısı hakkında size uyarı verirse dikkatli olun ve gerektiğinde araçlarınızı güncelleyin.

Bu adımlar phishing saldırılarından korunmanıza yardımcı olabilir, ancak her zaman tam bir güvenlik sağlamaz. Dikkatli ve tedbirli olun ve potansiyel bir phishing saldırısı hakkında şüphe duyarsanız, her zaman güvenli bir kaynaktan teyit alın. Özellikle kurumsal bir iş yapıyorsanız ya da sık sık bu tarz sitelere bilgi giriyorsanız Secromix’in hazırladığı hizmet ve ürün paketlerinden yararlanarak bu tarz saldırılardan kendinizi koruyabilirsiniz.

Siber Güvenlik Şirketleri Phishing Saldırılarına Karşı Ne Tarz Önlemler Sunar?

Siber güvenlik şirketleri, phishing e-postalarını tespit etmek ve engellemek için gelişmiş e-posta filtreleme teknolojileri kullanır. Bunun yanı sıra Secromix gibi uzman bazı siber güvenlik şirketleri, phishing sitelerine erişimi engellemek için URL filtreleme teknolojileri sunabilir. Ayrıca özellikle kurumsal bir iş verenseniz siber güvenlik şirketlerinden bazı eğitim materyalleri alarak çalışanlarınızın phishing saldırılarına karşı uyanık ve bilinçli olmasını sağlayabilirsiniz.  

PayPal’ı taklit eden bir phishing sitesi.

Ayrıca siber güvenlik şirketleri sizin için phishing saldırılarına karşı en son güncel tehlike listelerini ve bunlara uygun çözümleri sunabilir. Tüm siber güvenlik şirketleri phishing saldırılarının yayılmasını izler ve raporlar. Bu sayede saldırıların daha hızlı tespit edilmesine yardımcı olur. Tüm bu önlemler, phishing saldırılarından etkilenmenin riskini azaltabilir ve kullanıcıların verilerinin güvenliğini korur.

Bir Sitenin Phishing Sitesi Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Phishing siteleri anlamanın en iyi yolu sitelerin URL’lerini incelemektir. Bu siteler genellikle asıl girmek istediğiniz URL’leri taklit eder fakat bazen tamamen farklı bazense benzer görülen ama bazı yanlışları olan kelimeleri görürsünüz. Burada şüphelenmeniz gerekir. Ayrıca bazı durumlarda web siteleri sahte güvenlik sertifikalarından yararlanabilir.

Tarayıcınız veya antivirüs yazılımınız, potansiyel bir phishing saldırısı hakkında uyarı verebilir. Fakat bazen bu uyarılar verilemeyebileceğinden sizin dikkat etmeniz gerekir. Örneğin gerçek bir şirketin veya kuruluşun logosu, renkleri veya diğer tasarım elemanlarını taklit etmeye çalışan bir web sitesi dikkatli baktığınızda genellikle kendisini ele verir. Bunun dışında bu siteler normal bir web sitesinden farklı olarak, kişisel veya finansal bilgiler isteyebilir. Bu durumda sayfayı kapatmanız önerilir.

Bazı phishing siteleri dikkatinizi bu tarz ip uçlarından uzaklaştırmak ve sizin fazla düşünmeye fırsat kalmadan bilgilerinizi almak için hızlı son kullanma süreleri kullanır. İstenen süre içerisinde verilerinizi girmeniz sağlanır ve böylece bu tarz detaylar dikkatinizden kaçar.

Bu belirtiler, bir web sitesinin phishing site olup olmadığını belirlemek için yardımcı olabilir ancak her zaman tam bir güvence sağlamaz. Eğer bir web sitesinde bu belirtilerden bir veya birkaçını fark ederseniz, o web sitesine güvenmemelisiniz. Bu tarz durumlarda tam güvenlik sağlamak için Secromix hizmetlerinden yararlanabilirsiniz.