şifreli virüs Nedir?

Şifrelenmiş bir virüs, son yarım yılda küresel işletmeler için ciddi bir tehdit haline gelen bir bilgisayar kötü amaçlı yazılımıdır. Şifrelenmiş bir virüs, tespitini zorlaştırmak için yükünü şifreleyebilen bir bilgisayar virüsü/kötü amaçlı yazılım olarak tanımlanır.

Ransomware ve Crypren, kurbanın dosyalarını şifreleyen şifreli virüs örnekleridir. Şifrelenmiş bir virüs, kötü amaçlı yazılım tarayıcılarından (antivirüs) gizlenmek için bir şifreleme yöntemi kullanır.

Bununla birlikte, bir bilgisayar sistemindeki tüm şifrelenmiş dosyalar bir şifre çözücü gerektirdiğinden, virüsü tespit etmek için bir şifre çözücü ile entegre bir kötü amaçlı yazılımdan koruma yazılımı kullanılabilir.

Şifrelenmiş virüslerle ilişkili varyantlar, bazı varyantların dosyaları sildiği ve hatta bilgisayar ağlarına/sistemlerine erişimi engellediği söylense de, virüslü bilgisayar sistemleri ve ağlarındaki dosyaların şifrelenmesi ile karakterize edilir.

Giderek büyüyen dijital dünya, muhtemelen karmaşık şifreli virüsün gelişmesinin ana nedenidir.

Satın alan ve yayan siber saldırganlar, muhtemelen tehlikeli yönlendirmeler, spam kampanyaları, yazılım yükleyicileri ve diğerleri gibi en popüler yöntemleri kullanır.

Şifrelenmiş virüs bazı durumlarda bu siber saldırıların failleri özellikle belirli bir kurbanı veya bilgisayar sistemini/ağını hedef alır.

Bu olay, siber suçlular kurbandan/kurbanlardan zorla para almak için belirli hassas sistemlere bulaştığında meydana gelebilir.

Şifreli Virüs Tehditleri

Şifreli virüs saldırıları normalde bilgisayar ağlarına/sistemlerine örneğin e-posta spam’ı, kötü amaçlı eklenti ve hatta ağdaki güvenlik açıkları yoluyla giren Truva Atı tarafından yürütülür.

Daha sonra, programı belirli bir şekilde kilitleyen program tarafından bir yük çalıştırılır veya gerçekte olmadığında ağı kilitlemeyi iddia eder.

Bir devlet güvenlik kurumundan veya bazı kanun uygulayıcı kurumlardan geldiği iddiasıyla, kullanıcının bazı etik kuralları ihlal ettiğini veya yasa dışı faaliyetlerde bulunduğunu iddia eden kullanıcılara bazı uyarı mesajları sunabilir veya sistemlerinde pornografi veya korsan bilgi gibi yasa dışı içerikler barındırabilir ve bunlar bu “zararların” ödenmesi gerekir.

Şifrelenmiş Virüse Karşı Önlemler

Diğer kötü amaçlı yazılım türleriyle karşılaştırıldığında, şifrelenmiş virüs yüklerini tipik kötü amaçlı yazılımdan koruma yazılımı kullanarak algılamak zor olabilir.

Bir virüsün sisteme/ağa tam olarak şifrelenmesi biraz zaman alabilir, bu da şifrelenmiş bir virüsten şüpheleniliyorsa, tüm tespit ve eleme sürecini karmaşık hale getirmeden hemen önce kaldırılabileceği anlamına gelir.

Güvenlik uzmanları, kötü amaçlı yazılım bulaşmasını önlemek için yüklerin başlatılmasını engelleyen güvenlik politikalarının uygulanmasını önerdiler, ancak bu, tüm sistemi saldırılara karşı korumayacaktır.

Bu nedenle, bazı saldırganlar kurbanların bilgisayar sistemlerinden/ağlarından dosya çalmak veya silmek için şifreli virüsler başlatacağından, kuruluşun bilgileri için uygun bir yedeklemenin benimsenmesi çok önemlidir.

Bilgisayar sistemlerini yazılım satıcılarının en son güvenlik güncellemeleriyle korumak, bu ağlarda var olan güvenlik açıklarının azaltılmasına yardımcı olur.

Diğer bir yaklaşım, siber hijyen uygulamak, yani bağlantıları ve e-posta eklerini açarken dikkatli olmak ve ideal olarak genel ağlardan ayrı kalmaktır.

Ayrıca, virüs bulaşmış herhangi bir bilgisayar ağdan izole edilmelidir.

SECROMİX SİBER GÜVENLİK HİZMETLERİ

Doğal olarak, davetsiz bir misafir iyi kilitlenmiş bir kapıyı açmak için aylar harcamak istemez, ancak güvenliğin öncelikli olmadığı bilgi sistemlerinde zayıf noktaları ve güvenlik açıklarını arayacaktır. Küçük gibi görünen güvenlik açıkları büyük sorunlarına neden olabilir ve sisteminizin tehlikeye girmesine neden olabilir. Bu sorunları ortadan kaldırmanın ve azaltmanın en iyi yolu sızma testleri (pentest / Penetration Test) yaptırmaktır.

Şirket veya firmanızın olası tehlike, ihlalleri önlemek ve mevcut güvenlik kontrollerini her bir saldırgana karşı güçlendirmek ve savunmasını en üst düzeye çıkartmak için SecroMix ekibi, özel ağ altyapısını ve uygulamalarını hedefleyen çok aşamalı bir saldırı planına dayanan Sızma testi hizmetleri vermektedir.