Sızma Testi Nedir ve Yararları Nelerdir?

Sızma testi, diğer adıyla penetrasyon testi, günümüzde ağ ve sistemler için yapılması gereken kritik testlerden birisidir. Dijital ortama geçiş hızının artmasıyla beraber sahip olunan verinin korunması da kritik bir seviyeye ulaşmıştır. Kurulan sistemlerde barındırılan veriler, kişisel veri olabileceği gibi çok gizli bilgiler de olabilmektedir. Bu sebeple sistem kurarken güvenliği üst seviyede tutmak son derece önemlidir. Aksi durumda kötü niyetli bilgisayar korsanları tarafından sistemlere izinsiz girişler ve bilgi sızması gibi durumlar ortaya çıkmaktadır. Hatta sistemlerin çalışamaz duruma gelmesi de riskler arasındadır.

Sızma Testi / Penetrasyon Testi Aşamaları

Sızma testi/penetrasyon testi, kötü niyetli bir kişi rolüne bürünerek ağ, bilgisayar ve sistemlere yönelik zafiyetlerin tespiti için kontrollü bir saldırı testidir. Bir başka deyişle kendi kendinize saldırmaktır. Fakat burada ki can alıcı nokta, zafiyetlerinizi kötü niyetli kişiler bulmadan önce kendinizin bulup buna karşı gerekli tedbirleri alabilmenizdir. Peki, sızma testi/penetrasyon testi aşamaları nelerdir? Öncelikle ilk olarak Planlama aşaması ile hangi sistemlerin test edileceği, tarihi, saati gibi bilgiler belirlenir. Daha sonrasında Uygulama aşamasına geçilerek bilgi toplanır, zafiyetler tespit edilmeye çalışılır ve tespit edilen zafiyetler ile ne tür zararların verilebileceği belirlenir. Son aşamada ise Raporlama ile tespit edilen zafiyetler, verilebilecek zararlar ve çözümler yetkili kişiye sunulur.

Sızma Testinin Yararları

Sızma testi/penetrasyon testi yapılan sistemler, test sonrası yaptığı düzeltmeler sayesinde olası saldırılara karşı önlemini önceden almış olmaktadır. Bu sayede herhangi bir veri sızdırılmasının önüne geçtiği gibi sistemlerinin de zarar görmesini engellemektedir. Ayrıca tespit edilmesi zor olan zafiyetlerin, test sırasında kullanılan yazılımlar ile tespiti daha kolay olmaktadır. Teknik personel için küçük görünen ve ertelenen bazı hataların veya zafiyetlerin, test sonucunda daha büyük zararlara yol açabileceği tespit edilebilmektedir ve gerekli önlemlerin alınabilmesi sağlanmaktadır.

Sızma testlerinin sağladığı yararlar ve ne kadar kritik bir rol aldığı düşünüldüğünde sistemler için bir ekstra değil zorunluluk olduğu apaçık bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Bu sebeple yıllık ve devamlı olmak kaydıyla sızma testi/penetrasyon testi uygulanması, sistemler için son derece önemlidir.

Neden Secromix?

Ekibimiz, en prestijli CTF hack yarışmalarına (“Capture the Flag”) katılan penetrasyon testi deneyimine ve gerekli sertifikalara sahip (CEH, LPT,…), standartlara uygun (KVKK, GDPR, BDDK, TSE, PCI DSS, ISO 27001) araştırmacı ve hata ödül programlarında başarılı katılımcıları içerir.

Firma olarak riskleri azaltmak, tüm güvenlik açıklarını düzeltmeye yardımcı olmak ve bilgi güvenliği sürecinize destek sağlamak için ayrıntılı öneriler ve özel planlar sunuyoruz.

Unutmayın sistem sızma testleri / penetrasyon testleri, herhangi bir kuruluş için bilgi güvenliğinin gerekli bir unsuru olmazsa olmazlarındandır.

Pandemi Dönemine Özel,

Ücretsiz Siber Güvenlik Farkındalık Analizi için iletişime geçebilirsiniz.