Sızma Testi  / Penetrasyon Testi Nedir Ve Şirketiniz İçin Neden Önemlidir? 

Sızma Testi  / Penetrasyon Testi Nedir Ve Şirketiniz İçin Neden Önemlidir? 

Sızma testi şirketinizin bilişim faaliyetlerini sabote etmek amacıyla kötü niyetli kişiler tarafından yapılabilecek olası saldırıları önlemeye yarayan bir ön testtir. Bu test ile sisteminizin güçlü ve zayıf noktaları belirlenerek olası saldırıların önüne bu saldırılar daha gerçekleşmeden geçilmeye çalışılır. Pentest ismi ile de bilinen sızma testi, yetkili ve profesyonel personellerimiz tarafından yasal izinler çerçevesinde sisteminizin bir ön taraması gerçekleştirilerek yapılır ve özellikle sisteminizin zayıf noktalarını açığa çıkarmayı hedefler. Zayıf noktalar açığa çıkarıldıktan sonra bu noktaların ne gibi saldırılara maruz kalabileceği ve sisteminizin güvenlik protokollerini nasıl aşabileceği öngörülerek gerekli güvenlik önlemleri alınır.

Sızma testi / Penetrasyon testi aşamaları nelerdir? <h2>

PTES (The Penetration Testing Execution Standard) standartlarına göre sızma testi / penetrasyon testi  7 aşamadan oluşmaktadır.
Bunlar;

1-Anlaşma öncesi etkileşim (Pre-engagement Interactions): Testin tüm aşamalarında kullanılması gereken yöntem ve metodların oluşturulması; aşamaların kapsamı, test süresinin planlanması, teste tabi tutulacak işlemlerin tespiti ve ön test sürecinde belirlenemeyen durumlar için ek planların oluşturulması.sız

2-Bilgi toplama (Intelligence Gathering): Test işlemi için anlaşılan işletme veya sistem hakkında stratejik saldırı planı oluşturmak için işletme veya sistem hakkında gerekli bilgilerin toparlanması.

3-Tehdit Modelleme (Threat Modeling): Sistem elemanlarına tanı koyularak bunların kategori edilmesi ve potansiyel saldırganların davranışlarını öngöreren bir tehdit modeli ortaya çıkarılması.

4-Zafiyet Analizi (Vulnerability Analysis): Sistemin zayıf noktalarının araştırılarak saldırıya müsait birimlerin belirlenmesi ve toparlanması.

5-İstismar (Exploitation): Mevcut güvenlik duvarları ve sistemlerini aşarak sisteme erişim sağlanması, potansiyel saldırganların sisteme giriş yapabileceği en zayıf halka zincirinin tespit edilmesi ve sistemin en güvenli yanlarının ortaya çıkarılması.


6-İstismar sonrası (Post Exploitation):
İstismar aşamasında belirlenen zayıf noktalardan sisteme sızılarak sistemin içerisinde yer alan bilgilerin mönitör edilmesi ve potansiyel saldırganların ana giriş noktasından sonra erişim sağlayabileceği diğer hedeflerin tespitinin yapılması.

7-Raporlama (Reporting): Son aşama olarak tüm bu işlemlerin akabinde sistemde gözlenen tüm zayıf ve güçlü noktaların belirlenip rapor haline getirilmesi. Sistemin tüm önemli noktalarının, sistem içerisindeki bilgilerin, potansiyel saldırı yöntemlerinin ve bu yöntemlerin ne kadar etkili olabileceğinin tespit edilmesi. Toplam risk faktörünün açığa çıkarılması ve sistemi güçlendirebilecek tüm işlemlerin rapora eklenmesini içerir.

Sızma testi / Penetraston testi yapan firmaların seçiminin önemi

Sızma testi / Penetrasyon testi hakkında tüm bu bilgileri ve sızma testi’nin önemine değindikten sonra doğru firma ile çalışmanın da bir o kadar önemli olduğu gözden kaçmamaktadır. İşinde uzman ve deneyim sahibi bir siber güvenlik firması ile çalışmak işletmeler için hayati önem taşımaktadır. Bu bağlamda Secromix Siber Güvenlik firması olarak sizlere kaliteli ve profesyonel hizmet sağlamayı taahhüt etmekteyiz. Şirketimiz hakkında daha detaylı bilgilere buraya tıklayarak erişebilirsiniz.

Neden Secromix?

Ekibimiz, en prestijli CTF hack yarışmalarına (“Capture the Flag”) katılan penetrasyon testi deneyimine ve gerekli sertifikalara sahip (CEH, LPT,…), standartlara uygun (KVKK, GDPR, BDDK, TSE, PCI DSS, ISO 27001) araştırmacı ve hata ödül programlarında başarılı katılımcıları içerir.

Firma olarak riskleri azaltmak, tüm güvenlik açıklarını düzeltmeye yardımcı olmak ve bilgi güvenliği sürecinize destek sağlamak için ayrıntılı öneriler ve özel planlar sunuyoruz.

Unutmayın sistem sızma testleri / penetrasyon testleri, herhangi bir kuruluş için bilgi güvenliğinin gerekli bir unsuru olmazsa olmazlarındandır.

Pandemi Dönemine Özel,

Ücretsiz Siber Güvenlik Farkındalık Analizi için iletişime geçebilirsiniz.