WordPress Güvenliği Nasıl Sağlanır?

WordPress Güvenliği Nasıl Sağlanır?

WordPress açık kaynak kodlu bir web yazılımıdır ve dünya çapında milyarlarca web sitesi tarafından kullanılmaktadır. Kullanıcılar WordPress aracılığıyla bloglar, web siteleri ve web uygulamaları oluşturabilirler. Kullanıcı dostu arayüz, çok sayıda ücretsiz ve ödemeli eklenti, sayısız tema seçeneği, kurumun ve yönetimin kolay olması gibi pek çok faktör sebebiyle popüler olan WordPress, sadece kullanıcılar için değil, siber saldırganlar için de cazip bir hedef. Fakat oluşturduğunuz WordPress unsurlarını güvenli hale getirmek için alabileceğiniz çok sayıda önlem de bulunuyor.

Güncelleme Yapmak

WordPress’i etkin bir biçimde kullanıyorsanız, sürekli olarak güncellemeler yapmanız gerekir. Bu güncelleştirmeler sadece kullanım kolaylığını değil, önemli güvenlik düzeltmeleri ve iyileştirmelerini de hedefler. WordPress ve eklentilerinizi sürekli olarak güncelleyerek, siber saldırganlar tarafından kullanılabilecek potansiyel açıklıkları engelleyebilirsiniz. 

Güçlü Bir Şifre Kullanmak

WordPress hesabınızın şifresi, siber saldırganlar tarafından çalınmasını engellemek için güçlü olmalıdır. Güçlü bir şifre rakamlar, harfler ve özel karakterler içerebilir ve en az 12 karakter uzunluğunda olmalıdır. Ayrıca hesabınızın şifresini düzenli aralıklarla değiştirmelisiniz.

Siber güvenlik şirketleri sizin için, WordPress sitenizi siber saldırılara karşı koruma ve izleme özellikleri sunan paketler ve eklentiler oluşturabilir. Bu eklentileri kullanarak WordPress ögelerinize hedeflenen saldırıları önleyebilir ya da hasarlarınızı en aza indirebilirsiniz. Bu şirketler ayrıca, siber saldırıların gerçekleştiği durumlarda, sitenizi geri yükleyebilir veya geri döndürebilir. 

Siber Güvenlik Şirketleri Web Güvenliği İçin Hangi Hizmetleri Sunar?

Siber güvenlik şirketleri gerek WordPress ögeleriniz gerekse diğer web unsurlarınız için ihtiyacınıza özel paket ve ürünler önerebilir. Aşağıdaki listede Türkiye’nin en iyi siber güvenlik şirketlerinden biri olan SecroMix’e sık başvurulan bazı ürün ve hizmetlere bakabilirsiniz.

Güvenlik Taraması ve Analizi

Siber güvenlik şirketleri, web sitelerinin güvenliğini kontrol etmek ve potansiyel açıklıkları belirlemek için tarama ve analiz hizmetleri sunarlar. Bu hizmetler web sitelerinin kodlarını, veri tabanlarını ve diğer kaynaklarını incelemeye yönelik olarak tasarlanmıştır.

Firewall

Firewall, bilgisayar veya ağ sistemlerinin güvenliğini sağlamak için kullanılan bir yazılım veya donanımdır. Sisteme erişimi kontrol ederek, siber saldırıları engelleyebilir veya sınırlandırabilir. Firewall çalışma prensibi olarak sisteme gelen veya giden bağlantıları filtreleyerek özellikle belirlenen kurallara göre belirli tipte trafikleri bloke edebilir. Bu özelliği sayesinde sisteme girmeye çalışan zararlı yazılım, botnetler ve diğer saldırganları kolayca engeller ve ağdaki bilgisayarlar arasındaki trafiği kontrol ederek, güvenli bir ağ ortamını sağlar.

DDoS Koruma

DDoS saldırıları, web sitelerini yavaşlatmak veya çökertmek için kullanılan bir siber saldırı türüdür. Siber güvenlik şirketleri, DDoS saldırılarını engellemek için bunları önceden tespit eden yazılımlar üretirler. Bu yazılımlar ayrıca DDoS saldırılarının hedef aldıkları açıkları da kapatmaktan sorumludur.

Web Application Firewall (WAF)

WAF, web uygulamalarını korumak için kullanılan bir araçtır. WAF, saldırıların gerçekleştiği veya gerçekleşebileceği alanları izler ve bloke eder. Çalışma prensibi güvenlik duvarlarına oldukça benzer.

Erişim yönetimi

Erişim yönetimi, belirli kullanıcıların belirli bilgilere erişiminin kontrol edilmesini sağlar. Aksi bir işlem isteğini de tespit ederek bir siber saldırı olup olmadığının anlaşılmasına yardımcı olur.

Yedekleme

Herhangi bir bilgi kaybının yaşanması durumunda, yedekleme hizmeti ile site eski haline geri döndürülebilir ve veriler koruma altına alınır.