4 Maddede Siber Güvenlik Alanının Yükselişi

Son yıllarda, birçok yüksek profilli veri ifşası sosyal medya ve haberlere yansıdı. Banka ve E-Ticaret gibi şirketler, muhtemelen milyonlarca Türk kullanıcı adları, şifreler ve kredi kartı numaraları gibi özel bilgilerini açığa çıkaran güvenlik tehditleriyle karşı karşıya kaldı. Bilgisayar korsanları ve siber suçlular hassas sistemlere ve bilgilere erişmek için yeni yollar geliştirirken, dünyanın en büyük şirketleri bile güvenlik açıkları konusunda tetikte olmalıdır. Bilgi güvenliği analistleri veya siber güvenlik uzmanlarına olan ihtiyaç çok daha fazla artmış durumda.

Saldırganlar Gittikçe Daha Akıllı Davranıyorlar
Saldırganlar her gün verilere erişmenin yeni yollarını arıyor ve buluyorlar. Secromix güvenlik uzmanlarının görevi, güvenlik risklerini saldırganlardan önce belirlemektir. Uzmanlar, daha sonra siber saldırılara karşı savunmak için yeni önleyici güvenlik kontrolleri geliştirir ve uygularlar. Saldırganların becerileri daha karmaşık hale gelmesi, gelişmiş güvenlik çözümleri geliştirmek ve uygulamak için siber güvenlik uzmanlarına olan ihtiyacı artırmış durumda.

Siber Suçların Artan Maliyeti
Siber güvenlik alanının büyümesinin bir nedeni, çoğu işletmenin bir veri ihlalini göze alamamasıdır. IBM’e göre, veri ihlalleri işletmelere ortalama 3,62 milyon dolara mal oluyor ki bu birçok şirketi batırabilecek bir rakam. Dünya çapında veri ihlallerinin sayısı ve siber suçların maliyeti de hızla arttı: 2021 yılı sonunda toplam maliyetin 2015’in iki katı olması bekleniyor. Şirketler bu rakamları göze alamadığı için siber güvenlik uzmanları arıyor ve istihdam ediyor.

Şirket Siber Güvenliğinde Artan Otomatikleşme
Şirketlerin süreçleri otomatik hale geldikçe, teknoloji kullanımı giderek artıyor. Her otomatik sistem, kodlar ile oluştuğu için saldırganların daha fazla hedefi haline geliyor. Bu nedenle, dijital olarak ne kadar çok işlem yapılırsa, bilgisayar korsanlarının özel bilgileri çalma fırsatı o kadar artar. Bu, işletmeler için kötü bir haber, ancak iyi haber şu ki siber güvenlik alanında kendini geliştiren bir çok siber güvenlik uzmanı veya adayı var.

Hiç Bir Sistem 100% Güvenilir Değildir
Saldırganlar yalnızca bilgisayarları, web sitelerini ve sunucuları hedef almıyor. Kod yapısına sahip her şeyi hedef alıyorlar. Uçak sistemlerinden araba alarmlarına, elektrik şebekelerinden güvenlik sistemlerine kadar, her zamankinden daha fazla ürün ve sistem saldırganların eline geçme riskiyle karşı karşıya. Bu yüzden işletmeler yeni teknoloji veya sistemlerde siber güvenliği sağlamak için siber güvenlik uzmanlarına ihtiyaç duyar.

Sonuç
2021 ve sonrası için endişe verici siber güvenlik istatistikleri, dünya çapındaki tüm şirketler için risk yönetimini daha ciddiye almaları gerektiğinin önemini bir kez daha gösteriyor. Nitelikli siber güvenlik uzmanlarının eksikliği, şirketlere tahmin edebileceğinden daha fazla zarar verebilir. Unutmamak gerekir ki önlemin maliyeti saldırı sonrası yaşanacak zarardan kat ve kat daha azdır. Kurumlar belli periyodlarda sızma testleri (Pentest / Penetration Test) yaptırarak güvenlik skorlarını ölçümleyebilirler.