Kurumsal Şirketler İçin Siber Güvenlik İpuçları

Siber güvenlik konusunun kurumsal şirketler için çok önemli olmasının en temel sebebi her işletmenin büyük oranda veri toplamasıdır. Dijital çağın gerekliliği olarak veriler “altın”dan daha değerli bir konumda. Ortada değerli bir şey olduğunda bunu hedefleyecek kötü niyetli kişi ya da grupların olması işten bile değildir. Siber suçlular, kendisini yeterince koruyamayan şirketleri gözlerine kestirerek kolaylıkla başarılı bir siber saldırı düzenleyebilir. Onların kolaylıkla yaptığı iş, şirketler için zor toparlanılacak hatta toparlanamayacak bir duruma dönüşebilir. Bu hem şirketin itibarını ve marka değerini yerle bir eder hem de müşterilerin güvenliği için büyük bir sorundur.

Siber Güvenlik İçin Yapmanız Gerekenler

Siber güvenlik için yapılması gerekenler basit ama etkili işlemlerdir. Doğru adımları attığınızda şirketinizin yaşayacağı büyük yıkımları önleyebilirsiniz.

1. Güvenlik Risk Değerlendirmesi

Şirketinizde düzenli olarak güvenlik risk değerlendirmesi yapmanız gerekir. Bu değerlendirmeler sistem arızaları, kötü niyetli yazılım uzmanları ya da olası doğal afetler ele alınabilir. Bu değerlendirmeleri yaptıktan sonra uluslararası standartlarda düzenlemelere gidebilir ya da uymanız gereken bazı siber güvenlik kurallarını uygulayabilirsiniz.

2. Siber Güvenlik Eğitimi

Şirketiniz bünyesindeki çalışanlara siber güvenlik eğitimi sunmak, olası siber güvenlik tehditlerini ortadan kaldırmak için en önemli faktörlerden biridir. Bu eğitimlerin sürekli güncel tutulması gerektiğini unutmamalısınız.

3. Çok Adımlı Doğrulamalar

Şirketiniz için güçlü parolalar kullanmalı, aynı parolaları kullanmamalı ve çok adımlı doğrulamayı açık bırakmalısınız. Ayrıca “dark web monitoring” ile sürekli işletmenize bağlı hesapları incelemelisiniz. Güvenlik duvarları, antivirüs yazılımları ve VPN teknolojileri devrede olmalı sabit sürücü şifreleme ve sürekli ağ izleme uygulamaları yapılmalıdır.

4. Yazılımın Güncelliği

Güncelliğini yitirmiş yazılımlar tehditlerin her zaman odağındadır. Bu nedenle siber güvenlik uygulamaları için atılması gereken en önemli adım yazılım güvenliğinde açık bırakılmamasıdır. Siber suçlular sürekli gelişen teknoloji ve yöntemlerle verilerinize ve cihazlarınıza erişim sağlamaya çalışır. Yazılımlarınızı güncel tutarak bu ihtimali azaltabilirsiniz.

5. Siber Güvenlik Politikaları

Şirketteki çalışanlarınız için net belli kural ve talimatlar hazırlamanız şirketin veri güvenliği için güzel bir yöntemdir. Sosyal medyaların kullanımı, hesapların parolaları, BYOD, kimlik doğrulamaları gibi politikaları şirketinizin durumuna göre hazırlayabilirsiniz.

6. Veri Yedekleme

Olası bir siber saldırı durumunda verileriniz değişebilir ya da tamamen ortadan kaybolabilir. Bu nedenle şirketiniz için önemli verileri haftalık ya da günlük olarak yedeklemek, saldırı ya da başka nedenle oluşan zararları en aza indirgeyecektir. Fakat verilerinizin fazla yerde bulunmaması da önemli. Ne kadar fazla yerde veriniz olursa siber suçlular için o kadar fazla hedef bırakırsınız.

7. Siber Güvenlik Ürün ve Hizmetlerini Kullanmak

Siber güvenlik firmaları tarafından hazırlanan belli paket ve hizmetleri kullanmak işletmenizin ihtiyaç duyduğu güvenlik sistemini sağlamanıza yardımcı olabilir. Yukarıda yazan önerileri uygulayıp bir siber güvenlik uzmanından destek almak hasar yaşama olasılığınızı büyük ölçüde düşürecektir.

Secromix Tarafından Sunulan Siber Güvenlik Hizmetleri

Secromix siber güvenliğin tüm alanlarında size siber güvenlik danışmanlığı verebilecek sayılı firmalardan biridir. Bu hizmetleri kullanarak profesyonel bir şekilde şirketinizin bilişim güvenliğini sağlayabilirsiniz:

  • ISO 27001 Danışmanlık Hizmeti
  • Red Team / Kırmızı Takım
  • Sızma Testi / Penetrasyon Testi / Pentest Hizmeti
  • Güvenlik Operasyon Merkezi (SOC)
  • PCI / DSS Hizmeti
  • ISO/IEC 15504 SPICE Hizmeti

Bu hizmetler genellikle sızma testlerini, şirketin güvenlik analizini ve danışmanlıkları kapsar. Bunların yanı sıra yararlanabileceğiniz bazı siber güvenlik ürünleri mevcuttur. Bu ürünler üçüncü taraf risklerinin hemen hemen hepsini elinize alıp önleyebileceğiniz paketleri içerir. Siber güvenlik alanları ve hizmetlerini tamamıyla kapsayan bu ürünlerde raporlama, fidye yazılım koruması, antivirüsler, güçlü güvenlik duvarları, güvenlik açık tespiti ve kapatma, güvenlik mimarisi geliştirme, DNS trafiği inceleme, veri sızıntısı önleme araçları gibi pek çok hizmet bulunur.

  • CoSoSys Endpoint Protector DLP
  • Palo Alto Firewall
  • SecroMix Siem
  • Thycotic
  • Citrix
  • FireEye Endpoint Security
  • SecurityScorecard
  • Symantec
  • Vectra NDR
  • Sophos
  • Fortinet
  • Barracuda

Sizler de işletmeniz için yukarıdaki maddeleri uygulayabilir, siber güvenlik eğitimleri alabilir ve siber güvenlik uzmanları tarafından hazırlanan hizmetlerle güçlü ve profesyonel bir güvenlik sistemi oluşturabilirsiniz.