Penetrasyon testi ne demek?

Penetrasyon testi ne demek?

Günümüz Bilişim Teknolojilerindeki birçok uygulama, aslında endüstriyel çağda ortaya çıkan yaklaşımların bir uyarlamasıdır. Örneğin, eskiden de güvenilir üreticiler veya şirketler zayıflıklarını bulmak için araştırmacılar kiralarlardı. Buna benzer (güvenlik zafiyetini kontrol etmek için) fakat tamamen yeni bir yönelim ortaya çıktı. Çünkü artık bilgiyi koruyan şey kapılar, kilitler değil bilgisayar güvenlik sistemleridir.

Tüm bu üçüncü taraf penetrasyon testinin yapıldığı çerçevede etik hackleme bir saldırganın bilgi kaynaklarına ve teknik araçlara erişmesini sağlayan altyapıdaki zayıf noktaları bulmak için kullanılır. Beyaz şapkalı bilgisayar korsanları, çeşitli saldırıları ve eylemleri simüle ederek kuruluşun ağına bir dizi sızma testi (veya başka adı ile pentest) yapar. 

Neden penetrasyon testlerine ihtiyacım var?

Sızma testi, bilgi güvenliğinin kapsamlı denetiminin bir parçasıdır. Denetim, bilgi güvenliğini sağlamak için organizasyonel ve teknik önlemlerin çoğunu analiz eder. Bu şekilde koruma sistemlerinin ayarları kontrol edilir, donanımın durumu, sistem yazılımındaki ve kullanıcı yazılımındaki güvenlik açıkları tespit edilir. Çalışanların hedeflenen kimlik avı ve bazen yetkisiz personel tarafından fiziksel erişim de dahil olmak üzere geleneksel saldırılara karşı tepkisi incelenir. Bu kontroller ile birlikte işletmenin bilgi güvenliği sistemindeki zayıflıkları ortaya çıkarır.

Bilgisayar sistemlerinin harici penetrasyon testleri ile bir taşla iki kuş vurulmuş olur. İlk olarak, böyle bağımsız bir değerlendirme şirketler için finansal ve itibar kayıplarını önler. Bu hizmet özellikle bilgi güvenliği alanında olaylarla karşılaşmış kuruluşlarda talep görmektedir. İkincisi ise, bazı faaliyetler belirli güvenlik standartlarına ve yasal düzenlemelere uygunluğun onaylanmasını gerektirmektedir. Artık KVKK gibi yasalar kişi bilgilerinin güvencede tutulması konusunda firmaları sorumlu tutmakta ve saldırılara karşı önlem ya da test yaptırılmadığı durumlarda yüksek cezalar kesmektedir.

Son yıllarda, penetrasyon testleri kuruluşların bilgi güvenliği seviyesini kontrol etmek için standart işleyişin bir parçası haline gelmiştir. Penetrasyon testlerinin farklı hacimlerde gerçekleştirildiği ve kendine özgü özellikleri olan durumlar vardır.

Penetrasyon testi, bilgi güvenliği maliyetini optimize ederek tasarruf etmenizi sağlar. Gerçek sorunları belirler ve bunları ele almak için etkili bir strateji oluşturmaya yardımcı olur. SecroMix firması ile iletişime geçerek sisteminizin güvenlik konusunda değerlendirilmesine olanak tanıyın. Hem finansal ve itibar kayıplarına meydan vermeyin hem de yasal düzenlemelere takılmayın.