Pentest: kime ve neden gerekli?

Sızma testinin ne olduğunu, şirketlerin neye ihtiyacı olduğunu ve düzenli olarak pentestleri yapmayanları hangi tehditlerin beklediğini bu yazıda bulacaksınız.

Kimler sızma testine ihtiyaç duyar?

Güvenlik açıklarını ararken, bilgisayar korsanları araçlarını ve taktiklerini sürekli olarak değiştirmektedir. Dijital güvenlik önlemlerinizin çalışıp çalışmadığını anlamak için, dayanıklılık açısından kontrol edilmeleri gerekir. Basitçe söylemek gerekirse, gerçekten hacklendiğinizde neler olacağını düşünmeye çalışın. Altyapıyı sızma testi veya pentest ( penetrasyon testi) gibi durumlarla kontrol etmeniz durumunda, saldırı tamamen kontrolünüz altında olur ve böylelikle başarılı bir girişim hiçbir şeyi tehdit etmez.

Pentest’in ana hedefi, siber suçlular tarafından müşterinin altyapısında ve uygulamalarında kullanılabilecek güvenlik açıklarını bulmaktır. Buna ek olarak, sızma testi, gelişmiş BT güvenlik politikalarının ne kadar etkili olduğunu ve iyileştirilmeleri gerekip gerekmediğini anlamaya yardımcı olur. Bazen bilgi güvenliği uzmanlarının saldırıları püskürtmeye hazır olup olmadığını kontrol etmek için pentestler yapılır.

Sızma testi ile ne elde edilir? 

Test, deneyimli uzmanlar tarafından gerçekleştirildiğinden, saldırganlar gibi sisteme sızmak için bir boşluk bulmaya çalışır. İçten ve dıştan gelebilecek tehditler, tehlikeler ve yanlışlıkla yapılan hataları test edilmiş olur. Son raporda, müşteri bu güvenlik açıklarının bir listesini ve bu güvenlik açığının keşfedilmesine ve kullanılmasına yol açan tüm adımları görür. Bazen, taraflarca kararlaştırılırsa, müşteri, gerekli ayarlara sahip belirli koruyucu çözümlere veya ekipman modellerine kadar daha spesifik öneriler alabilir.

Dış Kaynaklı Pentest

Kurumumuzda zaten bilişim altyapısı var ya da personelimiz bu testleri yapar.

En iyi sızma testi dışarıdan gerçek bir saldırgan gibi yapılan bağımsız testlerdir.  Buna karşın piyasada çok sayıda pentest uzmanı yoktur. Gerekli niteliklerin son derece yüksek olması nedeniyle SecroMix gibi tanınmış firmalar tarafından testlerin yapılması testin amacına ulaşmasında etkili olacaktır. Küçük – büyük şirketler, sonuçların güvenliğinden emin olmak ve bu tür hassas prosedürleri yürütmek için güvenilir kuruluşlar bulmaya çalışmalıdırlar.

SecroMix pentestlerine birçok pazar lideri güveniyor. Son zamanlarda, Dünyada ve Türkiye’de Uluslararası standartlara göre yapılan analize dayanarak, güvensiz depolama ve kullanıcı verilerinin iletimi de dâhil olmak üzere büyük güvenlik açıkları tespit edilmiştir. Adım adım öneriler ile güvenlik açıklarını ortadan kaldırmak ve korumayı güçlendirmek elinizde.

Sızma testi nedir ve şirketin paradan ve itibardan tasarruf etmesine nasıl yardımcı olur gibi bilgilerin devamını sitemizden bulabilirsiniz.