Sızma Testi uzmanı ve bilgisayar korsanlığı

Araştırmacıların tahminlerine göre, siber suçlardan kaynaklanan hasar her yıl dünya ekonomisine ortalama yılda 6 trilyona dolara mal oluyor. Hacker saldırılarından kaynaklanan kayıplardaki artış, yeni hackleme yöntemlerinin çok fazla artmasından değil, İnternet’e bağlı cihaz sayısındaki artıştan etkilenecek. Örneğin, IoT cihazları, kişisel bilgisayarlar ve mobil uygulamalar gibi bilgisayar korsanları için ortak hedefler listesine zaten eklenmiştir. 2019 baharında bilgisayar korsanlarının milyonlarca IoT cihazına saldırabileceği ortaya çıktı. Bunlar: güvenlik kameraları, bebek monitörleri, akıllı kapı kilitleri, buz dolapları …. Saldırganlar cihazlar üzerinde kontrol kurabileceği ciddi açıkların var olduğu maalesef bir gerçek.

Günümüzde şirketler bilgi güvenliğini ciddiye alırken, sistemlerinin bilgisayar korsanları tarafından erişilebilir olmadığından tamamen emin olamıyorlar. Bu durumda en iyi seçenek, düzenli olarak sızma testi yapmaktır. Bu BT güvenlik hizmetinin popülaritesi son yıllarda aktif olarak artmaktadır , bu nedenle güvenlik testçileri için giderek daha fazla boş yer bulunmaktadır.

Bu makalede, sistemlerin hacker saldırılarına karşı nasıl test edildiğini, sızma testi uzmanlarının neden etik hacker olarak adlandırıldığını ve siber güvenlik derecesi olmadan nasıl böyle bir uzman olunacağını öğreneceksiniz.

Bir sızma testi uzmanının bilgisayar korsanından farkı nedir?

Sızma testi, tek tek uygulamaların veya tüm BT altyapısının çeşitli türlerde bilgi güvenliği kontrollerini içerir:

  • BT altyapısı güvenlik denetimi;
  • Endüstri güvenlik standartlarına uygunluğun test edilmesi;
  • Sızma / Penetrasyon testi;
  • Bilgi güvenliğindeki zafiyetlerin değerlendirilmesi;
  • Ağ testi veya DDoS ve Dos saldırılarının taklidi.

En popüler güvenlik testi türlerinden biri   sızma testi / penetrasyon testi veya etik hacklemedir . Pentesterler, bilgi korumasındaki boşlukları tespit etmek için hacker saldırılarını taklit eder. Yasadışı olarak bilgi sistemlerine giren bilgisayar korsanlarının (siyah şapka) aksine, sızma testi uzmanları beyaz şapkalı bilgisayar korsanları olarak adlandırılır. Bir sızma testi uzmanı işini başarılı bir şekilde yapmak için gerçek bir hacker gibi düşünmeli, ancak aynı zamanda her zaman yasa ve müşteri ile sözleşme çerçevesinde hareket etmelidir.

Sızma Testi uzmanı, hem bireysel uygulamaların hem de müşterinin şirketinin tüm BT altyapısının (ağ ekipmanı, sunucular, bilgi sistemleri, veri tabanları) bilgi güvenliğini kontrol edebilir. Genellikle bir uzman, onaylanmış bir metodolojiye (OWASP, OSSTMM, NIST) göre testler yapar. Örneğin, OWASP Web Uygulaması Güvenliği Test Kılavuzu , en yaygın güvenlik açıkları için test tekniklerini açıklar.

Sızma Testi Yöntemleri

Bir sızma testi uzmanı, harici kaynaklar aracılığıyla tipik bir hacker saldırısını (hdış sızma tes) veya sistem kullanıcısının saldırısını (dahili test) simüle edebilir.

Etik bir bilgisayar korsanı genellikle kara kutu, gri kutu ve beyaz kutu yöntemlerden birini kullanarak sızma testi yapar. Çoğu zaman, pentesting “kara kutu” yöntemine göre gerçekleştirilir. Sızma testi, yalnızca müşteri ile bir anlaşma imzalandıktan sonra gerçekleştirilir, aksi takdirde bilgi güvenliği kontrolü, bilgisayar korsanlığı girişimi ile karıştırılabilir.

Bilgi güvenliği tecrübesi olmadan nasıl sızma testi uzmanı olunur?

En kolay yol, ilgili bir BT sistemi yönünden (işletim sistemi, sistem yönetimi veya yazılım testi) bir uzman için pentester olarak yeniden eğitilmektir. Komut dosyası programlama dillerinden biri olan işletim sistemleri ( Windows, Linux ), ağ ve kablosuz (Wi-Fi) teknolojileri bilgisi ( Bash, Perl, Python ) öğrenmeye başlamak için iyi bir temel oluşturacaktır .

Herhangi bir BT deneyimi olmadan etik hacklemeyi sıfırdan öğrenmek daha zor olacaktır. Secromix olarak sunduğumuz eğitimlerle sizleri hem sertifikalara hazırlıyor daha önemlisi sizleri bilişim güvenliği alanında bir  uzman haline getirmeye çalışıyoruz.

Bilgisayar korsanlığı yasal olarak nasıl uygulanır?

Sızma testlerinin nasıl yürütüleceğini öğrenmek düzenli uygulama gerektirir ve deneyimli profesyonellerin becerilerini sürekli olarak geliştirmeleri gerekir. Yasal ve evden bile erişilebilir eğitim yollarından biri , yazılımlarındaki güvenlik açıklarını aramaya etik hackerları çekmek için çeşitli şirketler tarafından açılan bug ödül programlarına katılımdır . Bilgi güvenliğinde bulunan her sorun için bir ödül ödenir. Bu tür programların şartları HackenProof  ve Hackeron e gibi  bug ödül platformlarında yayınlanmaktadır.