Son yıllarda, biyometrik tanıma tekniklerinin kullanımında inanılmaz bir artış olduğunu gördük. Şirketlerin, çalışan veya müşteri gizliliğinin ihlallerini veya gizli bilgilerin uygunsuz şekilde ifşa edilmesini önlemek için biyometrik kimlik doğrulama sistemlerini nasıl uyguladıkları konusunda dikkatli olmaları gerekir. Çalınan şifreleri yenisi ile değiştirmek mümkün olsa da bir bireye yeni bir görünüm imkansızdır.
Biyometrik kimlik doğrulama, sistemlere, cihazlara veya verilere erişim izni vermek üzere bir kişiyi dijital olarak tanımlamak için insanın fiziksel veya davranışsal özelliklerini kullanır. Bu tür biyometrik tanımlayıcılara örnek olarak parmak izleri, yüz modelleri, ses veya yazma ritmi verilebilir. Bu tanımlayıcıların her biri kişiye özel olarak kabul edilir ve kullanıcıları tanımlamada daha fazla doğruluk sağlamak için diğer kimlik doğrulama araçlarıyla birleştirilebilir. Biyometri, bir kişinin kimlik doğrulamasında makul bir düzeyde güven sağlayabildiği için, güvenliği önemli ölçüde artırma potansiyeline sahiptir. Bilgisayarlar ve cihazlar, yetkili bir kullanıcının parmak izlerini algıladıklarında otomatik olarak kilitlenebilir. Sunucu odasının kapıları, güvenilir sistem yöneticilerinin yüzünü doğruladıktan sonra açılabilir.
Çoğu şirket, şirket içinde depolanan kimlik verilerini korumak için biyometrik kimlik doğrulamasını “etkili” veya “çok etkili” olarak sınıflandırır ve bunun genel bir bulutta depolanan verileri korumada etkili olduğunu iddia eder. Çoğu şirket biyometrik kimlik doğrulamayı zaten kullanıyor ve geri kalanlar bunu önümüzdeki yıllarda uygulamayı planlıyor.
Biyometri Türleri
Biyometrik tanıma sistemleri, içsel insan özellikleriyle ilgili olandır. 2 kategoriye ayrılırlar: fiziksel tanımlayıcılar ve davranışsal tanımlayıcılar. Fiziksel tanımlayıcılar çoğunlukla değişmez ve cihazdan bağımsızdır. Aralarında:
- Parmak izleri
Parmak izi tarayıcıları, akıllı telefonlarda yaygın olarak kullanılması nedeniyle son yıllarda her alanda hayatımıza girdi. Telefon ekranı, bilgisayar faresi veya dokunmatik yüzey veya kapı paneli gibi dokunulabilen herhangi bir cihaz, kolay ve kullanışlı bir parmak izi tarayıcı olma potansiyeline sahiptir. Ufak bir örnek vermek gerikerse MacBook larda bulunan parmak izi okuyucuda buna örnektir.
- Fotoğraf ve Video
Bir cihazda kamera varsa, kimlik doğrulama için kolayca kullanılabilir. .
- Fizyolojik Tanıma
Yüz tanıma, üçüncü en yaygın kimlik doğrulama türüdür. Diğer görüntü tabanlı kimlik doğrulama yöntemleri arasında el geometrisi tanıma, iris veya retina okuma, avuç içi damar tanıma ve kulak tanıma bulunur.
- Ses
Ses tabanlı dijital asistanlar ve telefon tabanlı hizmet portalları, kullanıcıları tanımlamak ve müşterilerin kimliğini doğrulamak için halihazırda ses tanımlamayı kullanıyor.
- Abonelik
Dijital imza tarayıcıları, perakende satış noktalarında ve bankalarda zaten genel olarak kullanılmaktadır ve kullanıcıların ve müşterilerin adlarını imzalamayı beklediği durumlar için iyi bir seçenektir.
- DNA
Günümüzde DNA testleri, şüphelileri belirlemek için öncelikle kolluk kuvvetlerinde kullanılmaktadır. Pratikte, DNA dizilemesi yaygın kullanım için çok yavaştır ama günümüz teknolojisi ile bu durum değişmeye başlıyor.
Biyometrik kimlik doğrulamanın avantajları
Biyometrik kimlik doğrulama ve modern teknoloji ve dijital uygulamalardaki kullanımları bir çok avantaja sahiptir:
- Yüksek güvenlik ve güvence – Biyometrik tanımlama, “bir kişinin sahip olduğu” kimliğin, doğrulanmasına yardımcı olur
- Kullanıcı Deneyimi – Rahat ve hızlı
- Aktarılamaz – Herkesin benzersiz bir biyometrisi bulunur
- Sahtekarlığa karşı korumalı – Biyometrinin taklit edilmesi veya çalınması zordur
Biyometri, somut, gerçek dünyadaki bir özelliği hem kullanıcının gerçek olduğuna dair artan düzeyde güvence sağlar. Çoğu kullanıcının parolaları, PIN’leri ve kişisel kimlik bilgileri, bir veri ihlali nedeniyle muhtemelen ifşa olmuştur, yani geleneksel kimlik doğrulama yöntemlerinin yanıtlarını elinde tutan dolandırıcılar tarafından milyarlarca hesaba erişilebilir. Sürece biyometrik kimlik doğrulamanın dahil edilmesi, kötü niyetli kişilere karşı bir engel oluşturur. Günümüzde saldırganlar, birçok kişinin en mahrem bilgilerine bile ulaşabildiğini düşünürsek bu bilgiler ile kolayca sizi zor duruma sokabilirler. Ama bir parmak izi okuyucusu ile saldırganlara bilgilerinizi koruyabilirsiniz.
Kullanıcı deneyimi rahat ve hızlıdır
Biyometrik kimlik doğrulama için dahili süreçler teknik olsa da, bir kullanıcının bakış açısından inanılmaz derecede kolay ve hızlıdır. Parmağınızı tarayıcıya yerleştirmek ve saniyeler içinde bir hesabın kilidini açmak, birden fazla özel karakter içeren uzun bir parolayı yazmaktan daha hızlıdır. Ayrıca, bir parolayı unutmak çoğu kullanıcının ortak noktasıdır. Kendi biyometrinizi unutma şansınız var mı? Asla!
Devredilemez
Biyometrik kimlik doğrulama, girişin yetkilendirme sırasında mevcut olmasını gerektirir. Fiziksel bir biyometriyi dijital olarak aktaramaz veya paylaşamazsınız .
Sahtekarlığa yakın
Yüz desenleri, parmak izleri, iris taraması ve diğerleri gibi biyometriklerin mevcut teknolojiyle çoğaltılması neredeyse imkansızdır. Parmak izinizin başka birininkiyle tam olarak eşleşmesi için 64 milyarda bir şans vardır. Başka bir deyişle, biyometri ile korunan hesabınıza girmeye çalışan bir bilgisayar korsanıyla aynı parmak izine sahip olmasındansa piyangoyu kazanma şansı daha yüksektir.
Biyometrik kimlik doğrulamanın dezavantajları
Artan güvenlik, verimlilik ve kullanışlılığa rağmen, biyometrik kimlik doğrulamanın ve modern teknoloji ve dijital uygulamalardaki kullanımlarının dezavantajları da vardır:
- Maliyetler – Güvenlik için biyometriye önemli yatırım gerekli
- Veri ihlalleri – Biyometrik veritabanları saldırıya uğrayabilir
- İzleme ve veri – Yüz tanıma sistemleri gibi biyometrik cihazlar, kullanıcılar için gizliliği sınırlayabilir
- Önyargı – Biyometrik demografik önyargıyı en aza indirmek için makine öğrenimi ve algoritmalar çok gelişmiş olmalıdır
Maliyetler
Daha gelişmiş bir güvenlik sisteminin uygulanması için önemli yatırımlar ve maliyetler gerektirmesi şaşırtıcı değildir.
Veri ihlalleri
Kullanıcıların kişisel verilerini toplayan ve saklayan işletmeler ve hükümetler, bilgisayar korsanlarının sürekli tehdidi altındadır. Biyometrik verilerin yeri doldurulamaz olduğundan, kuruluşların hassas biyometrik verileri daha fazla güvenlik ve dikkatle ele almaları gerekir.
İzleme ve veri
Dünya, yüz tanıma teknolojisi ve diğer biyometrik güvenlik önlemleri gibi biyometrik kimlik doğrulama sistemlerinin kullanımını artırırken, kullanıcıların gizliliğinin dikkate alınması gerekiyor. Biyometri, özellikle büyük gözetim önlemlerinin bulunduğu yerlerde veya ülkelerde verilere dönüştürülüp depolandığında, bir kullanıcı, kötü niyetli aktörler tarafından potansiyel olarak izlenebilecek kalıcı bir dijital kayıt bırakma riskiyle karşı karşıya kalır.
SECROMİX SİBER GÜVENLİK HİZMETLERİ
Doğal olarak, davetsiz bir misafir iyi kilitlenmiş bir kapıyı açmak için aylar harcamak istemez, ancak güvenliğin öncelikli olmadığı bilgi sistemlerinde zayıf noktaları ve güvenlik açıklarını arayacaktır. Küçük gibi görünen güvenlik açıkları büyük sorunlarına neden olabilir ve sisteminizin tehlikeye girmesine neden olabilir. Bu sorunları ortadan kaldırmanın ve azaltmanın en iyi yolu sızma testleri (pentest / Penetration Test) yaptırmaktır.
Şirket veya firmanızın olası tehlike, ihlalleri önlemek ve mevcut güvenlik kontrollerini her bir saldırgana karşı güçlendirmek ve savunmasını en üst düzeye çıkartmak için SecroMix ekibi, özel ağ altyapısını ve uygulamalarını hedefleyen çok aşamalı bir saldırı planına dayanan Sızma testi hizmetleri vermektedir.