Metaverse Nedir ve Nasıl çalışır?

metaverse-nedir-secromix

Metaverse terimini duyduysanız ve tam olarak ne olduğunu merak ediyorsanız, doğru makaledesiniz. Bu makalede, Metaverse’in ne olduğunu ve nasıl çalıştığını anlatacağız. Kısaca Metaverse internette paralel bir sanal evren olarak düşünülebilir!

Metaverse nedir ve nasıl çalışır?

Metaverse, Meta ve Universe olmak üzere iki farklı kelimenin bir araya gelmesiyle oluşan bir terimdir. Temelde dijital nesnelerin ve nesnelerin dijital insanları temsil ettiği dijital bir platformdur. Sosyal medya, artırılmış gerçeklik (AR), sanal gerçeklik (VR), çevrimiçi oyun ve kripto para birimleri dahil olmak üzere çeşitli teknolojilerin özelliklerini birleştirmek için varsayımsal bir kavramdır. Ve insanların sanal olarak birbirleriyle etkileşim kurmasını sağlar. Layman’ın terimleriyle, kullanıcıların sosyalleşebilecekleri, alışveriş yapabilecekleri, farklı aktiviteler gerçekleştirebilecekleri ve yeni şeyler öğrenebilecekleri sanal bir dünyadır.

“Metaverse” terimi, Yazar Neal Stephenson’a aittir. 1992 bilimkurgu romanı “Snow Crash”te insanları farklı sanal gerçeklik ortamlarında (örneğin gerçekçi 3D binalar) buluşan avatarlar olarak görselleştirmişti.

Bir bakıma Metaverse, Minecraft, Fortnite ve Roblox dahil olmak üzere birçok çevrimiçi oyun platformunda zaten kullanılıyor. Bir grup insan sanal bir dünyada bir araya gelip etkileşime girdiğinden, Microsoft Teams veya Zoom gibi uygulamalar bile bir Metaverse biçimi olarak adlandırılabilir.

Metaverse yeni bir kavram mı?

Hayır yeni bir kavram değil. Özellikle oyun dünyası içinde olanlar için oldukça normal bir kavram. Fortnite ve Ready Player One’ı bilenler, konsepti ve işleyişini kolayca anlayabilir ve kavrayabilir. Bununla birlikte, Facebook’un kendisini “Meta” olarak yeniden adlandırdığı hatırlamakta fayda var.

Sızma Testi Nedir? Sızma Testinin Önemi 2022

Metaverse ne için kullanılır?

Yukarıda açıkladığımız gibi, Metaverse insanları bir araya getirmek ve sanal dünyalar yaratmak için kullanılır. İçeriği görüntülemek yerine, kullanıcılar aslında bu sanal dünyaya giriş yaparlar.

Metaverse’in mevcut uygulamaları nelerdir?

metaverse

Metaverse’in mevcut uygulamaları büyük ölçüde Roblox, Active Worlds, Decentraland ve Fortnite gibi internet video oyunlarını içeriyor. Hatta Sanal gerçeklik teknolojisini geliştirmeye odaklanıyor ve Facebook kısa süre önce temelde bir VR dünyası olan Facebook Horizon’u duyurdu. Buna ek olarak, birkaç kuruluş iş verimliliğini artırmak için Metaverse’den yararlanmaya odaklanıyor.

Zuckerberg metaverse ile ne anlatıyor?

Mark Zuckerberg, “Meta” yakın zamanda açıkladı. Metaverse hakkında söyledikleri:

Metaverse’in internet için bir sonraki bölüm olduğuna inanıyorum.

Yalnızca içeriği görüntülemek yerine içinde bulunduğunuz, somutlaştırılmış bir internet.

Bence en ilginç olan şey, bu temaların nasıl daha büyük bir fikirde bir araya geleceği. Tüm bu girişimler genelinde kapsayıcı hedefimiz, Metaverse hayata geçirmeye yardımcı olmaktır.

Facebook CEO’sunun tüm bu cümleleri, Metaverse’in gelecekte Facebook için nasıl ana odak noktası olacağına dair önemli ayrıntılar içeriyor.

Metaverse ile neler yapılabilir?

Metaverse, dünyanın dört bir yanındaki insanları bir araya getiren sanal bir dünya yaratmada oyunun kurallarını değiştirecek şekilde lanse ediliyor. Sanal konserler, sanal geziler, alışveriş, boş zaman etkinlikleri ve çok daha fazlası gibi şeyler için kullanılabilir. Metaverse kapsamı belirli bir eylemle sınırlı değildir. Yaşadığımız pandemi döneminde remote calışma giderek popülerlik kazandı. İşletmeler toplantıları görüntülü konuşmalar ile yapmaktan kurtulup, toplantılarını sanal ofislerde yapabilirler.

Kullanıcılar, farklı organizasyonlar tarafından oluşturulan farklı sanal dünyalar arasında geçiş yapabilecekler. Bununla birlikte, büyük teknoloji markaları ve kuruluşları, ayrı sanal dünyaların birbiriyle nasıl bağlantı kuracağı konusunda hala çalışıyor. Farklı sanal dünyaları birbirine bağlamak için aynı standartlar üzerinde anlaşmak zorundalar.

Metaverse Kripto Para Birimi Nedir?

Metaverse platformunun, kullanıcıların platformlarında çevrimiçi olarak satın alıp kullanabilecekleri kendi kripto para birimine sahip olacaklar. Şu anda, Decentraland (CRYPTO:MANA) ve The Sandbox (CRYPTO:SAND), kendi metaverse oyunlarında kullanılabilecek popüler metaverse kripto para birimlerinden ikisidir.

Metaverse Siber GüvenliğiNdeki Zorluklar

Metaverse ilgili bir diğer sorun, platform sanal gerçeklik kulaklıkları gibi harici dijital cihazlara bağımlılığıdır ve korumasız bırakılırsa kolayca korsanların hedefi olacaktır.

8 Başlıkta Siber Güvenliğin Önemi

Bu kulaklıklar veya gelecekte kesinlikle piyasaya sürülecek diğer giyilebilir cihazlardan herhangi biri aracılığıyla elde edilen veriler, doğası gereği çok hassas olabilir. Yanlış ellere geçen veriler kolayca şantaj tehditlerine veya bir siber suçlunun sosyal mühendislik planı için bilgiye dönüştürülebilir. Ayrıca, insanlar ve şirketler yalnızca gerçek dünyada değil aynı zamanda metaverse’de de fikri mülkiyeti korumak daha zor olabilir.

SECROMİX SİBER GÜVENLİK HİZMETLERİ

Doğal olarak, davetsiz bir misafir iyi kilitlenmiş bir kapıyı açmak için aylar harcamak istemez, ancak güvenliğin öncelikli olmadığı bilgi sistemlerinde zayıf noktaları ve güvenlik açıklarını arayacaktır. Küçük gibi görünen güvenlik açıkları büyük sorunlarına neden olabilir ve sisteminizin tehlikeye girmesine neden olabilir. Bu sorunları ortadan kaldırmanın ve azaltmanın en iyi yolu sızma testleri (pentest / Penetration Test) yaptırmaktır.

Şirket veya firmanızın olası tehlike, ihlalleri önlemek ve mevcut güvenlik kontrollerini her bir saldırgana karşı güçlendirmek ve savunmasını en üst düzeye çıkartmak için SecroMix ekibi, özel ağ altyapısını ve uygulamalarını hedefleyen çok aşamalı bir saldırı planına dayanan Sızma testi hizmetleri vermektedir.