Sızma Testi Nedir? Sızma Testinin Önemi 2022

Resim2

Sızma testi (bazen penetrasyon testi veya etik bilgisayar korsanlığı olarak da adlandırılır), bilgisayar sisteminizin uygulamalarını güvenlik açıkları ve bilgisayar korsanları ve siber saldırılar gibi tehditlere karşı önlem açısından değerlendirmeye yönelik güvenlik sürecini ifade eder. Güvenlik açıklarına örnek olarak yazılım hataları, tasarım kusurları ve ayrıca yapılandırma hataları dahildir.

Sızma Testi Nedir?

Sızma testi, IP adres aralıklarında, bireysel uygulamalarda veya hatta sadece bir kuruluşun adına yönelik olarak gerçekleştirilebilir. Simüle edilmiş bir saldırı yoluyla bir sistemin savunmasındaki zayıf noktaları belirlemek, şirketlerin bilgisayar korsanlarının hassas ve/veya kişisel bilgilere yetkisiz erişim elde edebilecekleri veya veri ihlaliyle sonuçlanabilecek başka türde kötü niyetli faaliyetlerde bulunabilecekleri farklı yollar hakkında bilgi edinmelerine yardımcı olabilir. Ve veri ihlalleri kuruluşlar için son derece maliyetli olabilir. Saldırganın elde ettiği erişim derecesi, kuruluşunuzun neyi test etmeye çalıştığına bağlıdır.

Sızma Testleri Nelerdir?

Beş ana penetrasyon testi türü;

  • Targeted test
  • Internal test,
  • External test,
  • Blind test
  • Double-blind testtir.

Her tür test, bir saldırgana bir kuruluşun sistem ve uygulamalarına farklı bir erişim düzeyi açıklarını ortaya çıkarmayı amaçlar. Aşağıda iki farklı sızma testi örneğinden bahsedeceğiz:

  1. Bir sızma testi ekibine bir kuruluşun ofis adresini sağlamak ve sistemlerine girmeyi denemelerini söylemek. Ekibin sisteme girmek için kullanabileceği farklı teknikler arasında sosyal mühendislik (daha düşük seviyeli bir personelden güvenlik kontrolleri yapmasını istemek) ve uygulamaya özel karmaşık saldırılar sayılabilir.
  2. Bir sızma test cihazına, bir web uygulamasının henüz kullanılmamış bir sürümüne erişim izni verilebilir ve ardından içeri girip bir saldırı başlatmaya çalışabilir.

Sızma testi , aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok faktöre bağlıdır:

  • Çevrimiçi varlık boyutu
  • Şirket bütçesi
  • Düzenleme ve uyumluluk
  • Bir kuruluşun IT altyapısının bulutta olup olmadığı

Sızma Testi Neden Önemlidir?

2015 yılında Ponemon Enstitüsü, veri ihlallerine maruz kalmış 11 farklı ülkeden 350 kuruluşu araştıran veri ihlallerinin maliyeti üzerine bir araştırma yaptı. Söz konusu ihlallerin yaklaşık yarısı (%47) kötü niyetli bir saldırının sonucuydu.

Saldırıya Hazırlık

Sızma testlerinin bir kuruluşun güvenliği için bu denli önemli olmasının ana nedeni, personelin kötü niyetli bir korsandan her türlü izinsiz girişle nasıl başa çıkacağını öğrenmesine yardımcı olmalarıdır. Penetrasyon testleri, bir kuruluşun güvenlik politikalarının gerçekten etkili olup olmadığını incelemenin bir yolu olarak hizmet eder.

Sızma testleri, kuruluşların yalnızca saldırganları önlemesine ve tespit etmesine değil, aynı zamanda bu tür bir saldırganı sistemlerinden verimli bir şekilde kovmasına yardımcı olacak çözümler de sağlayabilir.

Risk tanımlaması

Sızma testleri ayrıca kuruluşunuzdaki veya uygulamanızdaki hangi kanalların en fazla risk altında olduğu ve dolayısıyla ne tür yeni güvenlik araçlarına veya takip etmeniz gereken protokollere yatırım yapmanız gerektiği konusunda fikir verir. Bu süreç, aklınıza bile gelmemiş olabilecek birkaç önemli sistem zayıflığını ortaya çıkarmanıza yardımcı olabilir.

Hata Olasılığını Azaltır

Sızma testi raporları, geliştiricilerin daha az hata yapmasına da yardımcı olabilir. Geliştiriciler, kötü niyetli bir korsanın bir uygulamaya, işletim sistemine veya geliştirilmesine yardımcı oldukları diğer yazılımlara nasıl saldırı düzenlediğini tam olarak anladıklarında, kendilerini güvenlik hakkında daha fazla şey öğrenmeye adayacak ve gelecekte benzer hataları yapma olasılıkları daha düşük olacaktır.

Ayrıca, kuruluşunuz aşağıdaki durumlarda sızma testleri gerçekleştirmenin özellikle önemli olduğuna dikkat edilmelidir:

  • Yakın zamanda IT altyapısında veya uygulamalarında önemli güncellemeler veya başka değişiklikler yaptıysa
  • Yakın zamanda yeni bir ofise taşındıysanız
  • Uygulanan güvenlik yamaları varsa veya;
  • Değiştirilmiş/yenilenmiş kullanıcı politikaları varsa

Secromix Sızma Testi Ekibinin Sağlayacağı Katkılar

Secromix sızma testi ekibi, firmanız için şu katkıları sağlayacaktır:

  • Risk tanımlama ve önceliklendirme
  • Hacker saldırılarına karşı önlem alma
  • Çevre birimlerinin güvenlik açıklarını giderme
  • Maliyetli veri ihlalleri ve veri kayıplarına karşı önlem alma
  • Siber güvenlik alanında endüstri standartlarına erişim

Sexromix’in sızma testi, süreç boyunca size rehberlik eder, kafanızdaki tüm soruları yanıtlar ve testten sonra ayrıntılı bir iyileştirme planı sağlar. Düzenli sızma testinin önemi ve nasıl başlayacağınız hakkında daha fazla bilgi için bugün bizimle iletişime geçin.