4 Maddede Sızma Testinin Önemi

Güvenlik olaylarının ardından büyük mali zararı da ortaya çıkarırken, kuruluşunuzun sistemlerinin ve altyapısının sağlığı ve güvenliği için sızma testinin neden gerekli olduğunu öğrenin.

Şirketler iş operasyonlarını ve süreçlerini dijitalleştirirken, maruz kalınan riskler hafife alınmakta. En büyük risklerden biri, bilgisayar korsanlarının BT altyapınızda bulunan bir güvenlik açığından yararlanmasıdır. 

Riski ve bir siber saldırı maliyeti azaltmak için, bu tür saldırıları önleyebilmemiz, tespit edebilmemiz, yanıt verebilmemiz gerekir. Bir sistemin sonsuza kadar güvenli olduğu asla garanti değildir. Olayları nasıl tespit edeceğimiz, müdahale edeceğimiz ve olaylardan nasıl kurtulacağımız konusunda uygun bir prosedüre ihtiyacımız vardır. Bu makalede bu olası saldırılara ve kötü senaryolara karşı sızma testi gibi neden bir güvenlik değerlendirmesi yapmamız gerektiğine odaklanacağız.

Sızma testi,  bir saldırganın yararlanabileceği güvenlik açıklarını bulmak için bir bilgisayar sistemini, ağı veya  yazılım uygulamasını test eden bir güvenlik değerlendirmesi biçimidir. Sızma testi kapsamı gereksinimlerine bağlı olarak değişebilir. Basit bir tek web uygulaması sızma testinden, Red-Teaming veya Adversarial Simulation olarak da bilinen şirket üzerinde tam ölçekli bir sızma testine kadar değişebilir.

İşletmelerin sızma testi yapması için dört neden:

1. Risk Değerlendirmesi

İşletmenizin  bugünkü değeri ne kadar  ? BT altyapınız işiniz için ne kadar önemli? BT altyapısı bir günlüğüne kesintiye uğrarsa bunun maliyeti ne olur? Temel olarak, bu işinizin bir risk değerlendirmesidir. Maruz kaldığınız riski ve etkilerini ortaya çıkarır. Bunu kendi başınıza yapmayı seçebilir veya bağımsız bir risk değerlendirmesi yapması için bir uzmanla anlaşabilirsiniz. 

2. Düzenlemeler ve Uyum

Risk değerlendirmesi sırasında, ürünlerinize sızma testi uygulamamanız durumunda belirli yasa ve yönetmeliklere uymamanın etkisi son derece yıkıcı olabilir. Düzenlemelere uymamak size ağır bir para cezasına mal olabilir. Yerel yasaları ve düzenlemeleri değerlendirmek ve şirketinizin bu düzenlemelere uymasını sağlamak için hukuk danışmanına başvurmanız önemlidir.  BT altyapınız ve uygulamalarınız üzerinde Sızma Testi ve diğer güvenlik değerlendirme biçimleri gibi bir güvenlik değerlendirmesi yapmanız gerekir.

3. İtibar

Bir veri ihlali meydana geldiğinde ve bu kamuya açıklandığında, şirketinizin itibarı kesinlikle zarar görecektir. Bu, müşteri güveninin kaybolmasına ve gelir ve kârın düşmesine neden olabilir. Yatırımcılar yukarıdaki etkiden endişe duyabileceğinden, şirketinizin hisse fiyatı da etkilenecektir. İnsanlar veri gizliliğini ve bunun onları nasıl etkilediğini anladıkça, bir veri ihlalinin etkisi muazzam bir şekilde artacak ve bu da şirket için önemli kayıplara neden olacaktır.

4. Rekabet

Şirketinizin verilerini kaybetmeniz ve özellikle bu verilerin rakip şirketlerin eline geçmesi felaket olur. Rakipleriniz size siber saldırılar gerçekleştiren taraf olmayabilir, ancak bu verileri dolaylı olarak elde edebilirler. Siber suçlular, kazançlarını Pastebin gibi halka açık web sitelerinde yayınlar veya bu bilgileri Dark Web’de kripto para karşılığında satar. Rakibiniz bu bilgiyi 2 olası yoldan biriyle elde edebilir ve siz bunu asla bilemeyebilirsiniz. 

Çözüm

Penetrasyon testi, işletmenizin karşı karşıya kalabileceği yukarıdaki risklerin tehditlerini azaltmaya yardımcı olabilir. Ancak, işinizi güvence altına almak için en iyi güvenlik uygulamaları benimsenmelidir.