2023’te Dikkat Edilmesi Gereken Siber Tehditler

2023 Yılında En Çok Dikkat Edilmesi Gereken Siber Tehditler

Son yıllarda teknolojinin ve dijitalleşmenin kazandığı ivme inanılmaz. Artık hayatın tek kelimeyle her yerinde teknoloji var. Bu gelişmelerin artması, şirketlerin veya bireysel girişimcilerin artık daha çok çevrimiçi olarak hizmet vermeye odaklanmalarına neden oldu. Yaşanan gelişim ve dönüşüm ise siber saldırı yapan kişilerin veya grupların iştahını kabarttı. Siber saldırı tehlikelerine karşı çevrimiçi hizmet veren kişiler veya şirketler, kendi altyapı güvenliklerini korumak için çeşitli güvenlik önlemleri almaya çalıştı. 2022 yılı genel olarak şirketler ve bireysel kullanıcılar için böyle geçti. Peki, 2023 yılında yaşanması beklenen siber tehditler neler, bunlar için ne yapılmalı? 

İstikrarsızlık Nedeniyle Siber Tehditler Artacak

İnsanlar, son dönemde yaşanan işsizlik, yüksek faiz, uçan enflasyon oranı, giderek kötüleşen hayat koşulları gibi birçok farklı problemle uğraşıyor. Bu kadar sorunun bunalttığı dünyada, çevrimiçi ortamda siber tehdit risklerini algılamakta zorluk çekilebilir. Küresel problemler de, örneğin Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş, siber saldırı yapanlar için bir nimettir. Ortalığın karışık olmasından faydalanan hackerlar sızma girişimlerinde çokça bulunabilir.  Tüm bu gelişmeler dikkate alındığında çevrimiçi ortamda hizmet veren kişilerin ve kuruluşların siber saldırılara çok dikkat etmesi gerekiyor. 

Fidye Yazılımı Saldırıları Devam Edecek

Fidye yazılım saldırıları, bir diğer ismiyle Ransomware, son yıllarda internet kullanıcı arasında çok karmaşık hale geldi. Karmaşık ama çok yaygın olan bu siber saldırı çeşidi, 2023 yılında yaşanması muhtemel olan siber tehditlerin başında geliyor. Genellikle bilgisayar korsanları tarafından yapılan fidye yazılım saldırıları, büyük miktarda fidyeleri içerir. Bu korsanlar çok özel şirketlere saldırabildiği gibi savaş durumunda olan iki devletin birbirlerine Ransomware atma girişimlerinde de devreye girebilir. Buna ek olarak şifreli virüs saldırıları da önemini koruyacak.

Mobil Cihaz Saldırıları Hızlanacak

2023 yılı için yapılan tahminlerde siber güvenlik tehditleri arasında mobil cihazların hedefe konmasında hızlanma yaşanması bekleniyor. Akıllı telefonlar, tabletler ve akıllı saat gibi giyilebilir teknolojik ürünler saldırı altındaki en yaygın alanlardır. Kullanılan kötü amaçlı yazılımlar, şirketlerin BT ağına bağlı cihazlara sızmayı deneyebilir. Burada özellikle büyük kuruluşların ve şirketlerin mobil cihazlarda bulunan yazılım ve donanım boyutuyla ilgili bünyesinde bulunan her cihazın kontrolünü sağlaması çok önemli bir hal alacak. 

Siber Saldırganların Gözü Metaverse, NFT ve Kripto Paralarda

Yaşadığımız dijital çağın sonuçlarının yapay zekâ destekli saldırılara açık özellikler bulundurması siber tehditler için riski artırıyor. Bu yapay zeka destekli ve sıkça kullanılan ortamlardan en yaygınları, kripto para borsaları, NFT platformları, kripto para ile alışveriş yapılan ortamlardır. Metaverse evreni de bu gruba dahil edilebilir. Sisteminde böylesine büyük çevrimiçi altyapı bünyesi bulunduran  kuruluşların siber tehditlere karşı 2023 yılında da dikkatli olması gerekiyor.  

tehditlere karşı Secromıx Yanınızda

Her geçen gün yenilenen teknoloji ile daha da derinleşen internet dünyası siber saldırıların her zaman hedefinde olacaktır. Bu tehditler çözülmesi gereken pek çok sorunu da beraberinde getirecek. Ancak 2023 yılında siber saldırı tehlikelerinin savuşturulmasına söz vermiş bir ekip var: Secromix. Uzman isimler ve 360 derece çözüm becerileriyle donatılmış sisteme sahip Secromix, tüm risklere karşı güvence sağlayan profesyonel çözümleriyle, siber saldırılara karşı yanınızda.