Deep Web Nedir? Hangi Güvenlik Risklerini Taşıyor?

Deep Web Nedir? Hangi Güvenlik Risklerini Taşıyor?

Türkçe’ye derin internet olarak da çevrilebilen deep web, internetin başka bir boyutudur. İnternetin en derin seviyesi olan deep web, Google, Yandex gibi arama motorlarıyla bulunamayan, herkesin ulaşamadığı gizli bölümleri ifade eder. Teknik olarak söylemek gerekirse internette geleneksel arama motorlarının indeksleyemediği bölümdür deep web. Bu yüzden saklı internet ismiyle de anılır. 

Deep Web’e Girmek Suç Mu?

Deep web hakkında belki de en sık sorulan soru bu. İnsanlar bunun bir suç olup olmadığını merak ediyor. Günümüzde birçok internet kullanıcısı, deep web’e giriş yaptığında illegal bir suç işlediğini düşünüyor. Ama gerçek şu ki ise şu ki: deep webi kullanmak son derece legal ve suç değil. Ama burada çok dikkatli olunması gereken bir nokta var. Deep web, içinde barındırdığı illegal içeriklerle kullanıcıların her an tetikte olması gereken kendi güvenliklerini sürekli kontrol etmesi gerekenler bir yer. 

İnternetin Katmanları

İnternet dünyası kendi içinde üç parçaya ayrılır. 

  • Surface web
  • Deep web
  • Dark web

Surface Web: Yüzeysel veya surface web, internet kullanıcıların en temel seviyede kullanmalarına imkan veren bir platformdur. Surface web, internet dünyasının halka en açık kısmıdır. Örnek vermek gerekirse Google, Yahoo, Yandex, Bing gibi sayfalar kullanılarak ulaşılabilen sayfaların tümü surface web katmanı içinde yer alır.

Deep web: Surface web kısmında belirtilen arama motorlarıyla ulaşılamayan web sayfaları, Deep web, olarak adlandırılan platformdur. Deep web katmanında bulunan sayfalar, yüzeysel web tarayıcılarında bulunan bağlantılar yeterli olmadığında erişemediğinde çıkar. Bu sebeple, yüzeysel internetten den daha derindir ve deep web ismini almıştır. 

Peki, deep web katmanında kişisel bilgiler bulunur mu? Kesinlikle evet. Yazının giriş bölümünde de bahsedilen e-posta bilgilerinden kredi kartı bilgilerine kadar her şey deep web de bulunur. Deep web de aşağıdaki belgeler ve bilgiler bulunabilir:

  • Veri sızması sonucunda ortaya çıkan kişisel e-posta bilgileri,
  • Paylaşımda bulunulan sosyal medya içerikleri,
  • Kredi ve banka kartı bilgileri,
  • Şirketlerin veri tabanlarında bulunan bilgiler,
  • Yazılmış bilimsel ve akademik yazılar,

Tutulan tıbbi kayıtlar gibi pek çok elde edilen bilgi ve belgeler burada tutulur. 

Dark web: Dark web, surface ve deep web katmanlarından farklıdır. Dark web platformu, sadece özel yazılımlar kullanılarak ulaşılabilen internet üstü bir web sitesidir. Herkesin giriş yapamadığı dark web, internet üstü bir katman olduğu için karanlık internet olarak da adlandırılır. Dark web kullanıcılara kimliklerini gizleme şansı sunar ve bu özellik aslında çoğu yasa dışı işe davetiye çıkarır. 

Secromix ve Deep Web

Günümüzde, deep web sadece uzmanlar tarafından kullanılabilir diyen, onu herkes kullanamaz diyen insanlar mevcut. Bu çok büyük bir yanlış. Günümüzde E-posta adresi olan herkes zaten deep web kullanıyor demektir. Çünkü hotmail, gmail, outlook gibi E-posta sistemleri deep web barındırır. Yani aslında hayatın en basit görünen yerinde de deep web var. 

İnternet ortamı, günümüzde herkes için teknolojinin de gelişimiyle beraber her işin yapılabildiği bir ortam. Dolayısıyla her türlü kişisel bilginin de depolandığı bir ortam. Bu tarz bilgiler siber saldırı yapan kişilerin her zaman hedefi. Secromix kötü niyetli siber zorbalarla mücadelenizde yanınızda. Secromix olarak uzman kadromuz ve 360 derece çözüm odaklı sistemimizle sizin ve bilgilerinizin güvende kalması bizim görevimiz. Anasayfamızı ziyaret edip hizmetlerimiz ve çözümlerimiz hakkında bilgi alın.