Siber Güvenlik Testleri Nelerdir? 

SİBER Güvenlik Testleri Nelerdir? 

Güvenlik testleri, kuruluşların bilişim sistemlerinin siber saldırılara karşı ne güvenli olduğunu belirleyen testlerdir. Bu sistemler sayesinde herhangi bir kötü niyetli siber saldırıda sistemin eksiği bulunur ve sistem daha güvenilir olur. En yaygın güvenlik testlerine bakalım…

Sızma testi

Sızma testi, siber korsanlar tarafından bir bilişim sistemine yapılması muhtemel saldırının taklit edilmesidir. Bu sızma taklidi sayesinde kuruluşlar bilişim sistemlerinde bulunan zafiyetleri görebilir ve giderebilir.  Bir nevi tatbikat olan bu test sayesinde hackerların yapacağı saldırılar karşısında sistem daha korunaklı hale gelir. 

Web Uygulama Sızma Testleri

Web uygulama sızma testleri; alanında uzman kişilerden oluşan siber güvenlik ekibince yapılır. Bu testte amaç, olabilecek kötü niyetli siber atakların sisteme verebileceği önceden tespit etmek, bunları rapor etmek ve gerekli düzeltmeleri yapmaktır. 

Mobil Uygulama Sızma Testi

Mobil uygulama sızma testleri, mobil işletim sistemlerinde bulunabilen tüm uygulamaları sızma girişimine karşı test etme durumudur. Bu test sırasında mobil uygulamaların kaynak kod analizi yapılır. Burada ortaya çıkan zafiyetlerden yola çıkılarak doğabilecek sorunlara karşı müşteriye alabileceği önlemler konusunda bilgilendirme yapılır. 

DDoS Testi

DDoS testleri, klasikleşen performans testleri gibi değildir. Bu test kuruma özel olarak yapılır. DDos testi, saldırı anında veya saldırıdan sonra yapılan atakları inceler. Daha sonra hukuki açıdan gerekli kanıtları toplar. 

Kablosuz Ağ Sızma Testi

Kablosuz ağ sızma testi, firmaya ait kablosuz ağına bağlı olan tüm cihazlar arasında bulunan bağlantıları tanımlama ve bu bağlantıları inceleme hizmetidir. Bu cihazlar genellikle dizüstü tabletler, bilgisayarlar, akıllı telefonlar gibi cihazlardır. 

Red Blue Team Tatbikatları

Red vs Blue Team tatbikatları, sağlam ve güvenli bir bilişim ağı için en gerekli güvenlik testlerinden biridir. Bu tatbikat sayesinde bilisim sisteminin saldırılara karşı ne kadar direnç gösterdiği ve saldırıları engellemeye ne kadar dirençli olduğu belirlenir. 

Sosyal Mühendislik Testi

Sosyal mühendislik testinde özel olarak gerçek olmayan fake bir mail hazırlanır. Bu yöntem sayesinde çalışanların farkındalık düzeyi ölçülür. Bu testin amacı, siber saldırılarda yaygın olarak kullanılan Oltalama yöntemine karşı karşı kurumun ve çalışanların ne derece farkında olduğunu ölçmektir.

EKS/SCADA Sızma Testleri

EKS/SCADA sızma testleri, şirketler ve kurumların bünyesindeki altyapılarda bulunan muhtemel zayıflıkları belirlemek ve bu zayıflıkların kötüye kullanımını engellemek amacıyla yapılan testlerdir. 

Yük ve Stres Testi

Yük testi ve stres testi de bir bilişim altyapısı için çok gerekli olan testlerdendir. İlki yani yük testi, bir uygulamanın performansının potansiyel en yüksek kullanıcı yükleri geldiğindeki yanıt süresi, kaynak kullanım seviyesi, ağ kapasitesinin ölçümüdür. Diğeri, strest testi, ise uygulamada oluşabilecek aşırı iş yükü altında beklenmeyen bir durum oluştuğunda uygulamanın kırılma noktasının belirlerlenmesidir. 

Kaynak Kod Analizi

Kaynak kod analizi, bir yazılıma ait kaynak kodun kullanıcılarla buluşmadan önce hatalarını ve güvenlik zaafiyetlerini bulma işlemidir. Bu testte manuel yöntemler ve otomatize araçlar kullanılır.

Secromix Güvenlik Testleri

Yaşadığımız çağ, bilişim çağı. Hepimiz bilgisayarlarla ayrılmaz bir bütünlük içindeyiz. Her dünyanın kötü tarafları olduğu gibi internetin dünyasının da kötü tarafları var. Siber saldırılar bunlardan en yaygın olanı. Güvenlik testleri siber saldırı konularında bilişim altyapısını hazırlayan ve yapılması gerekli olan temel uygulamalardan. Yazının başından itibaren çeşitli örneklerini saydığımız güvenlik testleri konusunda da Secromix, uzman kadrosuyla hizmetinizde. Secromix uzmanlarıyla iletişime geçin ve gerekli olan güvenlik testlerini hemen yaptırın.