Etkili bir siber güvenlik için Sızma Testi

Bir iş yerinin siber güvenliğinin ne kadar etkili olduğunu sadece bir sızma testi / pentest gösterebilir.

İş süreçleri ne kadar karmaşıksa, şirketin BT altyapısı da o kadar teknolojik olmalıdır. Doğal olarak, bilginin işlendiği, depolandığı ve iletildiği her türlü BT altyapısının güvenilir koruması olmalıdır.

Modern işletme temsilcileri, bilgileri ve işleri için hacker saldırılarına karşı güvenilir koruma oluşturmak için para harcıyorlar. Korumalar oluşturduktan sonra, mutlaka test edilmeye ihtiyaç vardır, başka türlü yapılanlar nasıl değerlendirebilir ki?

Siber güvenlik sisteminin ne kadar etkili çalıştığını gerçekten test etmek için, Sızma / penetrasyon testi veya pentest adı verilen özel yöntemler geliştirilmiştir. Modern dünyada çok sayıda farklı bilgi sistemleri vardır. Her yıl binlerce yeni güvenlik açığı bulunur. Sadece bir sızma testi , bilgi sisteminin ne kadar güvenli olduğunun anlaşılmasını sağlar, bu da modern işletmeler için çok önemli olabilir.

Sızma Testi bir bilişim altyapısının siber güvenlik düzeyini değerlendirmek için kullanılan bir yöntem olup, bu bilgi saldırganın bir bilgi sistemine saldırmasını simüle etmeyi içerir. Böyle bir kontrollü saldırı sürecinde, potansiyel güvenlik açıkları tespit edilir.

Pentest’in sonuçlarına dayanarak, siber güvenlik sistemindeki tüm algılanan güvenlik açıklarını içeren bir rapor derlenir. Bu tür bir rapor ayrıca, tanımlanmış güvenlik açıklarına yönelik bir dizi öneri paketi içerir.

Sızma testi, bilgisayar korsanlarının şirketin BT altyapısına ne kadar başarılı ya da tersine başarısız olabileceğini gerçekten değerlendirmeyi mümkün kılar. Bu sayede, saldırı başarılı olursa ve savunma etkisiz kalırsa ekonomik kayıplar tahmin edilebilir.

Şu anda, siber savunmanın etkililik seviyesini kontrol etmenin tek yolu bir sızma testi yapmaktır. Alternatif başka bir yol yoktur.

Neden personeli kontrol etmem gerekiyor?

Saldırgan aynı zamanda şirketin bir çalışanı da olabilir. Şirket içindeki bir çalışanın neler yapabileceğini kontrol etmeniz yeterlidir. Bir sistemi ele geçirebilir, ayrıcalıklarını değiştirebilir, gizli veya finansal bilgilere erişebilir mi? Sızma testi tüm bu sorulara cevap verecektir.

Temel bilgi güvenliği kuralları konusunda çalışanları kontrol etmek önemlidir. Bu ancak sosyal vektör üzerindeki pentestin yardımıyla yapılabilir. Bu sayede şirket çalışanlarının yatırımlar, doğrulanmamış kaynaklardan bağlantılar ve yabancılardan gelen çağrılar konusunda nasıl tetikte oldukları netleşecektir.

Bir sonraki yazımızda firmamızın test yaptığı işletmeler ile ilgili örnekler yer alacaktır.