Sızma Testi Türleri: Kara Kutu, Beyaz Kutu ve Gri Kutu

Sunulan pek çok türde sızma testi çeşidinin hangisi işletmenizin ihtiyaçlarını karşıladığını tespit etmek oldukça zordur.

SIZMA TESTİ NEDİR?

Sızma testi (veya penetrasyon testi), siber güvenlik uzmanının ve uzmanlarının bir bilgisayar sistemindeki güvenlik açıklarını bulmaya ve bunlardan yararlanmaya çalıştığı bir güvenlik alıştırmasıdır. Sızma testi simüle edilmiş saldırının amacını ve bir sistemin savunmasında saldırganların yararlanabileceği zayıf noktaları belirler.

SIZMA TESTİ NEDEN ÖNEMLİDİR?

Her hafta yeni siber güvenlik açıkları belirlenir ve suçlular tarafından istismar edilir. Bunları belirlemek ve düzeltmek, kuruluşunuzun güvenlik duruşu için çok önemlidir.

Yalnızca eğitimli bir güvenlik uzmanı tarafından gerçekleştirilen bir sızma testi, karşılaştığınız güvenlik sorunlarını doğru bir şekilde anlamanızı sağlayabilir.

Kendinizi korumak için düzenli olarak sızma testleri gerçekleştirmelisiniz:

  • Bunları çözebilmeniz veya uygun kontrolleri uygulayabilmeniz için güvenlik kusurlarını belirleyin;
  • Mevcut güvenlik kontrollerinizin etkili olduğundan emin olun;
  • Hatalar için yeni yazılımları ve sistemleri test edin;
  • Mevcut yazılımdaki yeni hataları keşfedin;
  • Kuruluşunuzun GDPR (Genel Veri Koruma Yönetmeliği) ve diğer ilgili gizlilik yasaları veya yönetmeliklerine uyumluluğunu destekleyin;
  • PCI DSS ( Payment Card Industry Data Security Standard)
  • Müşterilere ve diğer paydaşlara, verilerinin korunduğuna dair güvence verin.
Dahili Sızma testi içinde kullanılan hatalar ve çözüm yolları-3

Farklı Sızma Testi Türleri Nelerdir?

Penetrasyon testini üç kategoriye ayırabiliriz: kara kutu, beyaz kutu ve gri kutu.

Beyaz kutu sızma testi
Beyaz kutu sızma testi, ağ haritaları ve kimlik bilgileri dahil olmak üzere tüm ağ ve sistem bilgilerini test cihazıyla paylaşılır. Beyaz kutu sızma testi, zamandan tasarruf etmeye ve zamanın toplam maliyetini düşürmeye yardımcı olur. Beyaz kutu sızma testi, mümkün olduğu kadar çok saldırı vektörü kullanarak belirli bir sisteme yönelik hedefli bir saldırıyı simüle etmek için kullanışlıdır.

LimeVPN Hacklendi – Binlerce Kullanıcının Verisi Açığa Çıktı ve Satıldı

Kara kutu sızma testi
Kara kutu sızma testinde, test cihazına hiçbir bilgi verilmez. Bu durumda sızma test cihazı, ilk erişim ve yürütme boyunca, ayrıcalıksız bir saldırganın yaklaşımını izler. Bu senaryo, içeriden bilgisi olmayan bir düşmanın bir organizasyonu nasıl hedef alıp tehlikeye atacağını gösteren en özgün senaryo olarak görülebilir. Ancak, kara kutu sızma testi bu yüzden diğer sızma testi türlerine göre maliyetlidir.

Gri kutu sızma testi
Gri kutu sızma testinde, test cihazıyla yalnızca sınırlı bilgi paylaşılır. Gri kutu testi, ayrıcalıklı bir kullanıcının kazanabileceği erişim düzeyini ve neden olabilecekleği olası hasarı anlamaya yardımcı olmak için yararlıdır. Gri kutu testleri, derinlik ve verimlilik arasında bir denge kurar ve içeriden gelen bir tehdidi veya ağ çevresini ihlal eden bir saldırıyı simüle etmek için kullanılabilir.

Gerçek dünya saldırılarının çoğunda, kalıcı bir düşman, hedef çevre üzerinde keşif yaparak, onlara içeriden birine benzer bilgiler verir. Gri kutu testi, potansiyel olarak zaman alıcı keşif aşamasını ortadan kaldırarak, verimlilik ve özgünlük arasındaki en iyi denge olarak müşteriler tarafından sıklıkla tercih edilir.

SIZMA TESTİ İŞLETMENİZ İÇİN NEDEN ÖNEMLİDİR?

SECROMİX SİBER GÜVENLİK HİZMETLERİ

Doğal olarak, davetsiz bir misafir iyi kilitlenmiş bir kapıyı açmak için aylar harcamak istemez, ancak güvenliğin öncelikli olmadığı bilgi sistemlerinde zayıf noktaları ve güvenlik açıklarını arayacaktır. Küçük gibi görünen güvenlik açıkları büyük sorunlarına neden olabilir ve sisteminizin tehlikeye girmesine neden olabilir. Bu sorunları ortadan kaldırmanın ve azaltmanın en iyi yolu sızma testleri (pentest / Penetration Test) yaptırmaktır.

Şirket veya firmanızın olası tehlike, ihlalleri önlemek ve mevcut güvenlik kontrollerini her bir saldırgana karşı güçlendirmek ve savunmasını en üst düzeye çıkartmak için SecroMix ekibi, özel ağ altyapısını ve uygulamalarını hedefleyen çok aşamalı bir saldırı planına dayanan Sızma testi hizmetleri vermektedir.