Siber güvenlik neden önemlidir?

Günümüzde siber saldırılar artık antivirüs yazılımları veya güvenlik duvarları tarafından durdurulmuyor. Siber saldırı riski sürekli artıyor ve şirketler ve kurumlar için artık sorun “olup olmayacağı” değil “ne zaman” olacağı meselesi. Siber güvenlik bu yüzden büyük önem arz etmektedir.

Siber Güvenlik Tanımı

Her kare bir dikdörtgendir çünkü kare, dört açısı da dik açı olan bir dörtgendir. Benzer şekilde, siber güvenlik, benzerleri, fiziksel güvenlik ve bilgi güvenliği ile birlikte BT güvenlik şemsiyesinin bir parçasıdır.

Siber Güvenlik Türleri

Siber güvenlik beş farklı türe ayrılabilir:

  • Kritik altyapı güvenliği
  • Uygulama güvenliği
  • Ağ güvenliği
  • Bulut güvenliği
  • Nesnelerin İnterneti (IoT) güvenliği

Bir kuruluş, tüm temellerini kapsayacak şekilde, yalnızca bu beş siber güvenlik türünü değil, aynı zamanda bir siber güvenlik duruşunda aktif rol oynayan üç bileşeni de içeren kapsamlı bir plan geliştirmelidir: insanlar, süreçler ve teknoloji.

Biyometrik Veriler: Artan Güvenlik ve Riskler

Siber güvenlik neden önemlidir?

Siber güvenlik önemlidir çünkü verilerimizi çalmak ve/veya zarar vermek isteyen siber saldırganlara karşı önlem almamızı sağlar . Bu veriler, hassas veriler, hükümet ve sektör bilgileri, kişisel bilgiler, fikri mülkiyet ve sağlık bilgileri olabilir. 

Bu verileri korumak için gelişmiş siber savunma programlarına ve mekanizmalarına sahip olmak çok önemlidir. Toplumdaki herkes hastaneler ve diğer sağlık kurumları, finansal hizmet programları ve enerji santralleri gibi kritik altyapıları kullanır.

Bireysel düzeyde, siber güvenlik saldırıları, o kişinin yaşamına ciddi zararlar verebilecek kimlik hırsızlığına yol açabilir.

2022 Yılının En İyi Sızma Testi Araçları

Hepimiz verilerimizin ve kişisel bilgilerimizin güvenliğini sağlamak isteriz. Örneğin, bir uygulamaya giriş yaparken veya dijital sağlık sistemlerinde daha hassas verileri doldururken bu bilgiler bize özeldir. Bu sistemler, ağlar ve altyapılar yerinde doğru korumaya sahip değilse, verilerimiz yanlış ellere geçebilir.

İşletmeler, hükümetler, ordu ve diğer sosyal açıdan kritik kuruluşlar için de geçerlidir. Veri depolama sistemleri, bilgisayarlarda ve diğer cihazlarda çok büyük miktarda veri depolarlar. Bu verilerin çoğu hassas bilgiler içerir. Bu bilgilerin açığa çıkması birçok durumda çok zararlı olabilir.

Siber Güvenlik ve Bilgi Güvenliği Arasındaki Fark

Siber güvenlik ve bilgi güvenliği (IS) terimleri sıklıkla birbirinin yerine kullanılsa da, her biri farklı güvenlik türlerini ele aldıkları için aynı değildirler. BT güvenliği ve siber güvenlik terimleri de sıklıkla karıştırılmaktadır.

BT güvenliği , kötüye kullanımı veya hırsızlığı önlemek için veritabanları, sunucular, ağlar ve veriler gibi BT varlıklarını yetkisiz erişimden korumayı amaçlar. Kurumsal verilerin günlük olarak nasıl işlendiğiyle ilgili kapsamlı bir süreçtir. Bu saldırılar bir organizasyonun içinden veya dışından gelebilir. Bilgi güvenliği, yetkisiz erişim, değişiklik, manipülasyon veya imhayı önleyerek verilerin gizliliğini, bütünlüğünü ve kullanılabilirliğini korumak anlamına gelir.

Siber güvenlik, BT güvenliğinin bir “alt kümesidir”. Varlıkları bilgisayar korsanlığı veya siber saldırılardan, yani İnternet’ten veya İnternet üzerinden kaynaklanan tehditlerden korumakla ilgilenir.

Siber Güvenliğe Neden İhtiyaç Duyarız?

2021’de siber suçlar dünyaya 6 trilyon dolara mal oldu. 2025 yılına kadar bu maliyetler 10.5 trilyon dolara yükselecek . Siber suç giderek daha ciddi bir sorun haline geliyor ve bu sorunu çözmek için güçlü siber güvenlik kritik önem taşıyor.

Bireyler, hükümetler, kar amacı gütmeyen şirketler/kuruluşlar ve eğitim kurumlarının tümü siber saldırılar ve veri ihlalleri riski altındadır. Gelecekte, dijital teknolojiler geliştikçe, cihaz ve kullanıcı sayısı arttıkça, küresel tedarik zincirleri daha karmaşık hale geldikçe ve dijital ekonomide veriler daha kritik hale geldikçe saldırıların sayısı da artacaktır. Saldırı riskini en aza indirmek ve sistemleri ve verileri güvence altına almak için güçlü siber güvenlik hayati önem taşıyacaktır.

Secromix Sızma Testi Ekibinin Sağlayacağı Katkılar

Secromix sızma testi ekibi, firmanız için şu katkıları sağlayacaktır:

  • Risk tanımlama ve önceliklendirme
  • Hacker saldırılarına karşı önlem alma
  • Çevre birimlerinin güvenlik açıklarını giderme
  • Maliyetli veri ihlalleri ve veri kayıplarına karşı önlem alma
  • Siber güvenlik alanında endüstri standartlarına erişim
Dahili Sızma testi içinde kullanılan hatalar ve çözüm yolları-1

Secromix’in sızma testi, süreç boyunca size rehberlik eder, kafanızdaki tüm soruları yanıtlar ve testten sonra ayrıntılı bir iyileştirme planı sağlar. Düzenli sızma testinin önemi ve nasıl başlayacağınız hakkında daha fazla bilgi için bugün bizimle iletişime geçin.