Kısaca Web 3.0, İnternet’in merkezi olmayan ve genel blok zincirlerine dayalı sürümdür. Web3, kripto para taraftarlarının ilgisi ve yüksek profilli teknoloji uzmanları ve şirketlerinin yatırımlarıyla 2020 ve 2021’de popülerlik kazanmıştır.
Tanım: Web 3.0 Nedir?
Web 3.0, web sitelerinin ve uygulamaların, makine öğrenimi (ML), Büyük Veri, merkezi olmayan teknolojiler aracılığıyla bilgileri akıllı insan benzeri bir şekilde işleyebileceği, internetin gelecek üçüncü neslidir. Web 3.0 Başlangıçta World Wide Web mucidi Tim Berners-Lee tarafından Semantik Web olarak adlandırılmıştır. Kullanıcılar ve makineler verilerle etkileşime girebilecektir. Ancak bunun gerçekleşmesi için programların bilgiyi hem kavramsal hem de bağlamsal olarak anlaması gerekir. Bunu akılda tutarak, Web 3.0’ın iki temel taşı semantic web ve yapay zekadır (AI).
Web 3.0, Kripto Paralar ve Blockchain
Web 1.0 , 1990’ların başından 2004’e kadar World Wide Web’in ilk nesliydi. Bu aşamada, çoğu web sitesi statikti. Bu web siteleri işletmeler tarafından oluşturuldu ve sizin ve benim gibi kullanıcılar tarafından tüketildi.
Web 2.0 , World Wide Web’in mevcut ikinci neslidir. Sosyal medya içeriği, bloglar, vlog’lar vb. gibi büyük miktarda içerik kullanıcı tarafından oluşturulur. Bu verilerin çoğu Google ve Meta (Facebook) gibi büyük şirketler tarafından kontrol edilir ve paraya dönüştürülür .
Web 3.0 , World Wide Web’in en yeni neslidir. Web 3.0 uygulamaları ve hizmetleri giderek artan bir şekilde blok zincirleri, kripto varlıkları (değişebilir ve değiştirilemez), yapay zeka ve meta veri kaynakları tarafından desteklenecektir. Web 3.0’ın kişiselleştirilmiş içerik sağlaması ve ayrıca insanların kendi verilerini kontrol etmesine olanak sağlar.
En iyi Web 3.0 kriptoları
2022 yılı için en önemli Web 3.0 Kriptoları:
- Arweave (AR)
- Audius (AUDIO)
- Basic Attention Token (BAT)
- Bittorent (BTT)
- Filecoin (FIL)
- The Graph (GRT)
- Helium (HNT)
- Chainlink (LINK)
- Livepeer (LPT)
- Siacoin (SC)
- Theta (THETA)
Web 3.0 İlkeleri Neler?
Web 3.0’ün ilkelerinden biri, açık kaynak kodlu sistem üzerinden çalışmasıdır.
Web 3.0’e dair diğer ilkeler:
- Semantik bilgi analizi sunma,
- Doğrulanır ve güvenli iletişim sağlama,
- Altyapı güvenliğini ön planda tutma,
- Kişinin özel hayatına ve kişisel bilgilerine saygı,
Web 3.0 Güvenli mi?
Web 3.0 açıklanan ilkeleri kapsamında insanların kişisel bilgilerine zarar vermez. Web 3.0’e dair yazılımlar yüksek güvenlilik protokolleri ile eşdeğer programlandıklarından, fikir değiştirmeye yönelik bir komutları bulunmaz. Bu durumda yazılımlar kötü niyetli yazılım olma tercihi verilmemiş olan tasarımlardır. Web 2.0’da bilgilere dair güvenliğin bir kısmı insanlar elindedir ve açıkların oluşmasına yönelik risk bulunur. Web 3.0 daha gelişmiş bir teknoloji üzerinde altyapı ve iletişim güvenliği açısından öndedir.
Web 3.0 Uygulamaları
Bir Web 3.0 uygulaması için ortak bir gereksinim, büyük ölçekli bilgileri sindirme ve bunu kullanıcılar için gerçek bilgilere ve faydalı uygulamalara dönüştürme yeteneğidir.
Web 3.0 uygulamalarına dönüştürdükleri ürünler geliştiren veya sahip olan şirketlerden bazıları Amazon, Apple ve Google’dır. Web 3.0 teknolojilerini kullanan iki uygulama örneği, Siri ve Wolfram Alpha’dır.
Siri
Apple’ın sesle kontrol edilen yapay zeka asistanı yıllar geçtikçe daha akıllı hale geldi ve iPhone 4S modelinde ilk ortaya çıkışından bu yana yeteneklerini artırdı. Siri, karmaşık ve kişiselleştirilmiş komutları yerine getirebilmek için yapay zeka ile birlikte kullanıcının konuşmasını tanımlar.
Bugün, Siri ve Amazon’un Alexa’sı ve Samsung’un Bixby’si gibi diğer AI asistanları, “en yakın burger lokantası nerede” gibi talepleri anlayabilir ve hemen doğru bilgiyi kullanıcıya iletir.
Wolfram Alfa
Wolfram Alpha, arama motorlarının yaptığı gibi size web sayfalarının bir listesini vermek yerine, sorularınızı doğrudan anlama yoluyla yanıtlayan bir “hesaplamalı bilgi motorudur”. Pratik bir karşılaştırma istiyorsanız, hem Wolfram Alpha’da hem de Google’da “ingiltere vs brezilya” aratın ve farkı görün.
Google, en popüler arama motoru olduğu için “futbol” kelimesini anahtar kelime olarak eklememiş olsanız bile Dünya Kupası sonuçlarını verir. Alpha ise, sorduğunuz gibi, size iki ülkenin ayrıntılı bir karşılaştırmasını verecektir. Web 2.0 ve 3.0 arasındaki temel fark budur.
SECROMİX SİBER GÜVENLİK HİZMETLERİ
Doğal olarak, davetsiz bir misafir iyi kilitlenmiş bir kapıyı açmak için aylar harcamak istemez, ancak güvenliğin öncelikli olmadığı bilgi sistemlerinde zayıf noktaları ve güvenlik açıklarını arayacaktır. Küçük gibi görünen güvenlik açıkları büyük sorunlarına neden olabilir ve sisteminizin tehlikeye girmesine neden olabilir. Bu sorunları ortadan kaldırmanın ve azaltmanın en iyi yolu sızma testleri (pentest / Penetration Test) yaptırmaktır.
Şirket veya firmanızın olası tehlike, ihlalleri önlemek ve mevcut güvenlik kontrollerini her bir saldırgana karşı güçlendirmek ve savunmasını en üst düzeye çıkartmak için SecroMix ekibi, özel ağ altyapısını ve uygulamalarını hedefleyen çok aşamalı bir saldırı planına dayanan Sızma testi hizmetleri vermektedir.